ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >
Jeźdźcy na koniach przeganiający bydło przez górski potok. Brzmi jak opis sceny z filmu o dzikim zachodzie. To jednak Podkarpacie - miejsce, do którego wybrał się Pascal na poszukiwanie soczystej i aromatycznej wołowiny.
W tym odcinku na stole Pascala będzie królować wołowina. Pascal przygotuje duszoną wołowinę w piwie z piernikiem. Następnie zdradzi, jak przygotować klopsiki cielęce z przepyszną cukinią zapiekaną pod kruszonką. A na koniec przygotuje coś dla miłośników surowego mięsa, czyli carpaccio wołowe w towarzystwie gruszki, orzechów i świeżych ziół.
Razem z Pascalem odwiedzimy hodowlę krów simentalskich i zobaczymy, jak hoduje się bydło, by ich mięso było smaczne i zdrowe. W poszukiwaniu nowych smaków nasz kucharz dotarł też do nietypowej hodowli szkockich krów. Niezwykła sierść, długie rogi i szlachetne w smaku mięso to cechy rozpoznawcze tego bydła. Sami musicie to zobaczyć.
Wołowina to mięso trudne do przygotowania? Czy uważaliście tak do tej pory? Oglądajcie nasz program a szybko zmienicie zdanie. Pascal poradzi jak przygotować wołowinę, by była soczysta i miękka.
Razem z Pascalem wybierz się w kulinarną przygodę!
EMISJA szóstego odcinka programu "Pascal po polsku" w niedzielę 9 lutego o godz. 12:30.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 10 lutego, 11:35
czwartek, 13 lutego, 7:45 i 18:40
piątek, 14 lutego, 13:35
6. odcinek "Pascala po polsku"
Za pomoc w realizacji zdjęć dziękujemy:
Hotelowi SPA - NoNameLuxuryHotel&Spa w Łapszach Niżnych
Zakładowi Doświadczalnemu Instytutu Zootechniki PIB w Odrzechowej
Hodowli Bydła Highland Farm w Świątkowej Wielkiej
Sklepowi Mięsno-Wędliniarskiemu Befsztyk.pl w Warszawie
Zakładowi Mięsnemu JASIOŁKA w Dukli
Firmie Regalia Polska Manufaktura
Firmie HK Living
Tomaszowi Jakubiakowi