Kiedy mija sezon na świeże polskie owoce, możesz je zamrozić, aby w zimie przypomnieć sobie smak lata. W zamrażalniku możesz je przechowywać nawet 10 miesięcy! Pascal podpowie Ci, jak to prawidłowo zrobić.Umyj owoce, które chcesz zamrozić i dokładnie je osusz papierowym ręcznikiem. Szypułki truskawek oderwij dopiero po tej czynności.
Na tacy ułóż papier na przykład do pieczenia i rozłóż na nim owoce. Postaraj się, żeby owoce nie leżały na sobie.
Tacę z ułożonymi owocami włóż do zamrażalnika na 24 godziny.
Kiedy owoce będę już zamrożone, włóż je do plastikowych woreczków i włóż do zamrażalnika. Zrób to szybko, aby w czasie przekładania owoce się nie rozmroziły, bo wtedy ponownie nie można ich już zamrozić.Możesz wybrać specjalne plastikowe woreczki, które można opisać datą.
Więcej porad i trików kulinarnych zobaczycie w "Pascalu polsko-francuskim" w niedzielę 2 listopada o godz. 14:05!