Każdy pewnie wie, że ryby są zdrowe. Czasami znudzi się jednak smażony dorsz czy flądra. Pascal podpowie, jak urozmaicić rybne menu, czyli uwędzić rybę w domu.
Do uwędzenia ryby potrzebne są: wok, okrągła metalowa kratka, która zmieści się do woka, liście zielonej herbaty. Pascal uwędził w ten sposób łososia bałtyckiego ze skórą (około 300 g). Oprócz tego przydadzą się przyprawy: pieprz cayenne, słodka papryka w proszku.
Osusz łososia ręcznikiem papierowym i przypraw pieprzem cayenne oraz słodką papryką.Do woka wsyp zieloną herbatę.Połóż kratkę, a na niej skórą do dołu rybę. Przykryj szczelnie wok pokrywką.Zapal gaz i ustaw na największy płomień. Tak wędzimy łososia przez 10 minut.Po tym czasie zmniejszamy płomień i wędzimy dalej przez kolejne 20 minut.Wyłącz ogień pod wokiem i odczekaj jeszcze 5 minut.
Pamiętaj, że przez cały czas wędzenia nie zdejmować pokrywki. Może trochę się dymić, ale o to chodzi!Zamiast woka możesz użyć dużego garnka. Jeśli nie masz kratki, zrób ją z okrągłej siatki ochronnej na patelnię przeciwko pryskaniu tłuszczu. Po prostu urwij metalową rączkę i gotowe.
Więcej porad i trików kulinarnych zobaczycie w "Pascalu polsko-francuskim" w niedzielę 2 listopada o godz. 14:05!