Warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie tego niezwykłego przysmaku. Zdaniem naszej mistrzyni kuchni jest to idealny patent na zdrowy i pożywny posiłek do pracy. Świetnie sprawdzi się, gdy dręczy nas spory głód oraz brak czasu. Przed samym jedzeniem przygotowany według pomysłu Darii Ładochy słoik tej oryginalnej zupki chińskiej wystarczy zalać wodą.
Składniki:
pszenny makaron błyskawiczny
pierś z kurczaka
pieprz
sól
oliwa
szczypiorek
Przygotowanie:
Pszenny makaron błyskawiczny wsypujemy do słoika. Pierś z kurczaka obsypujemy pieprzem oraz solą i smażymy na oliwie. Tak przygotowane mięso kroimy i wkładamy do słoika. Podobnie robimy ze szczypiorkiem: również kroimy go i wsypujemy do słoika. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz opcjonalnie upieczony wcześniej na blaszce czosnek. Na koniec wsypujemy pokrojony seler naciowy i imbir. Tak przygotowaną mieszankę przyprawiamy curry, słodką papryką oraz kolendrą. Przed samym jedzeniem – podobnie jak zupkę chińską ze sklepu – zalewamy ciepłą wodą.