Można je podać w wielu wariacjach, w swoim formacie nasza mistrzyni kuchni przedstawiła kilka z nich: czekoladową, orzechową, truskawkową, morelowo-śliwkową. Przygotowanie każdej z nich rozpoczynamy od zrobienia bazy, później za pomocą różnych dodatków tworzymy całkiem inne, oryginalne smaki.
składniki:
miód
sok z limonki
płatki owsiane
mix musli
płatki migdałowe
opcjonalnie: czekolada, wiórki kokosowe, orzechy, truskawki liofilizowane, suszone morele oraz śliwki, amarantus, ekspandowana kasza jaglana
przygotowanie:
W misce mieszamy płatki owsiane i migdałowe oraz mix musli. Zalewamy to wcześniej przygotowaną mieszaniną miodu oraz soku z limonki. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gdy mamy już gotową bazę, możemy do niej dodać składniki według upodobania. Wybrane składniki mieszamy z bazą i tak przygotowaną mieszankę umieszczamy w silikonowej foremce. Dobrze uklepujemy, po czym wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.