"Patenciary": dziecinnie prosty warkocz z czerwonym pesto

"Patenciary": warkocz z czerwonym pesto
"Patenciary": warkocz z czerwonym pesto
Warkocz z pesto to pyszna słona przekąska, którą można przygotować w dosłownie chwilę. Udowodniły to Laura i Mania, które w programie "Patenciary" zrobiły to nawet bez pomocy mamy - Darii Ładochy.

Wielu z nas sos pesto wydaje się trudny do zrobienia samemu w domu, dlatego decydujemy się na zakup gotowców, które łatwo znaleźć w sklepach. Wówczas nie mamy jednak pewności co do jakości składników, a poza tym nic nie smakuje tak dobrze, jak to co zrobimy w domu. Zwłaszcza, że samodzielne przygotowanie sosu pesto jest wręcz dziecinnie proste. W programie „Patenciary” udowodniły to Laura i Maja, które całkiem same przygotowały nie tylko sos pesto od podstaw, ale także przepyszne warkocze z tymże sosem w środku. Daria Ładocha nie musiała nawet pomagać!

Natomiast bacznie obserwowała, jak jej córki coraz pewniej czują się w kuchni. Ciężko uwierzyć, że przed nagrywaniem naszego programu nie przepadały za gotowaniem. Przygotowując jednak kolejne potrawy z mamą same złapały kuchennego bakcyla. Wspólne gotowanie to świetny sposób na zacieśnienie więzi z dzieckiem, przekazanie mu swojej wiedzy oraz przygotowanie do dorosłego życia. Zwłaszcza, że dzieci bardzo szybko uczą się kuchennych sztuczek. Zobaczycie po Laurze oraz Manii, które wrócą w nowym sezonie programu „Patenciary”. A na razie spróbujcie tych łatwych, ale bardzo pysznych warkoczy z pesto.

składniki:

suszone pomidory

czosnek

sok z cytryny

ciasto francuskie

masło

przygotowanie:

czerwone pesto: Do miski wrzucamy suszone pomidory, przeciśnięty przez sito czosnek, sok z cytryny. Wszystko blendujemy.

warkocz z pesto: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je pesto. Zwijamy ciasto i przekrajamy je na dwie części. Przecinamy ciasto po środku, zostawiając jeden koniec nieprzecięty, po czym za pomocą przeplatanki formujemy warkocza. Na koniec smarujemy masłem i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

podziel się:

Pozostałe wiadomości