Wielu z nas sos pesto wydaje się trudny do zrobienia samemu w domu, dlatego decydujemy się na zakup gotowców, które łatwo znaleźć w sklepach. Wówczas nie mamy jednak pewności co do jakości składników, a poza tym nic nie smakuje tak dobrze, jak to co zrobimy w domu. Zwłaszcza, że samodzielne przygotowanie sosu pesto jest wręcz dziecinnie proste. W programie „Patenciary” udowodniły to Laura i Maja, które całkiem same przygotowały nie tylko sos pesto od podstaw, ale także przepyszne warkocze z tymże sosem w środku. Daria Ładocha nie musiała nawet pomagać!
Natomiast bacznie obserwowała, jak jej córki coraz pewniej czują się w kuchni. Ciężko uwierzyć, że przed nagrywaniem naszego programu nie przepadały za gotowaniem. Przygotowując jednak kolejne potrawy z mamą same złapały kuchennego bakcyla. Wspólne gotowanie to świetny sposób na zacieśnienie więzi z dzieckiem, przekazanie mu swojej wiedzy oraz przygotowanie do dorosłego życia. Zwłaszcza, że dzieci bardzo szybko uczą się kuchennych sztuczek. Zobaczycie po Laurze oraz Manii, które wrócą w nowym sezonie programu „Patenciary”. A na razie spróbujcie tych łatwych, ale bardzo pysznych warkoczy z pesto.
składniki:
suszone pomidory
czosnek
sok z cytryny
ciasto francuskie
masło
przygotowanie:
czerwone pesto: Do miski wrzucamy suszone pomidory, przeciśnięty przez sito czosnek, sok z cytryny. Wszystko blendujemy.
warkocz z pesto: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je pesto. Zwijamy ciasto i przekrajamy je na dwie części. Przecinamy ciasto po środku, zostawiając jeden koniec nieprzecięty, po czym za pomocą przeplatanki formujemy warkocza. Na koniec smarujemy masłem i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.