W kuchni Darii Ładochy musi być nie tylko pysznie, ale również zdrowo. Nasza prowadząca od młodości zmagała się z problemami zdrowotnymi, które przezwyciężyła dzięki odpowiedniej diecie. Również dlatego, choć otwarcie przyznaje, że nie skończyła dietetyki, doskonale wie, jak ważne są odpowiednie składniki w naszym menu. Bez względu na wiek nie powinniśmy stronić od warzyw czy awokado. A jak przekonać bliskich do jedzenia „zieleniny”? O tym na pewno dowiecie się jesienią, bo wówczas na naszej antenie kolejny sezon programu „Patenciary”.
Nasza mistrzyni kuchni uwielbia zdrowe, pyszne i proste przepisy. W krótkim czasie potrafi stworzyć niecodzienne przysmaki, takie jak marchewkowe placuszki z masłem z awokado i świeżymi warzywami. To zdrowa i niskokaloryczna wersja popularnych tacos. Pokochają ją nie tylko wegetarianie.
składniki:
placuszki: marchewka, mąka owsiana, imbir, jajko, parmezan
masło z awokado: awokado, sok z limonki, chilli, sól, pieprz
warzywa: sałata, szpinak, czerwona kapusta, pomidorki koktajlowe, oliwa
przygotowanie:
placuszki: Marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki, po czym dokładnie przy użyciu rąk odciskamy sok. Dodajemy mąkę owsianą i przyprawiamy świeżym imbirem, który wcześniej obieramy łyżeczką i ścieramy na tarce. Do miski wrzucamy także jajko oraz dużo startego parmezanu. Łączymy składniki, po czym z uzyskanej masy formujemy małe kulki. Układamy je na papierze do pieczenia i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Delikatnie wałkujemy, po czym wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Upieczone placki wkładamy do szklanek, by nabrały odpowiedniego kształtu.
masło z awokado: Awokado kroimy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Widelcem rozgniatamy do uzyskania jednorodnej masy. Polewamy sokiem z limonki i posypujemy sproszkowanym chilli, solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. W ten sposób przygotowanym masłem z awokado smarujemy nasze tacosy.
Posmarowane masłem z awokado placki wypełniamy sałatą, szpinakiem oraz poszatkowaną czerwoną kapustą. Na wierzchu układamy połówki pomidorków i delikatnie polewamy wszystko oliwą, posypujemy odrobiną tartego parmezanu.