Składniki:
ciepła woda
drożdże instant
mąka
oliwa extra virgin
sól
sos pomidorowy
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę i dodajemy do niej drożdże instant. Całość mieszamy, po czym wsypujemy przesianą mąkę, po czym polewamy wszystko oliwą extra virgin. Solimy i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Dzielimy ciasto na dwie części i rozkładamy je na posypanej mąką desce. Formujemy ciasto w placek, ugniatając je i rozbijając. Polewamy oliwą i wrzucamy na patelnię. Gdy placek nieco się podpiecze, przerzucamy go na drugą stron uprzednio polewając oliwą. Placek smarujemy sosem pomidorowym. Teraz możemy dokładać nasze ulubione składniki. Daria Ładocha postawiła na porwaną mozzarellę, czerwoną cebulkę, pokrojone pomidorki koktajlowe, oregano i starty parmezan. Na koniec dodała jeszcze rukolę oraz bazylię. Wy możecie postąpić tak samo lub wybrać coś zupełnie innego. Niech wasza kuchenna fantazja nie zna granic.