W programie „Patenciary” każdy może znaleźć coś dla siebie. Daria Ładocha zawsze stara się trafić w gusta każdego i dlatego we wszystkich dotychczasowych odcinkach swojego programu prezentowała różnorodne przepisy. Były zarówno śniadania, jak i obiady, desery czy proste przekąski. A to wszystko w całkiem różnych wersjach. Modny ostatnio hummus przedstawiła w aż trzech: zwykłej, czerwonej z dodatkiem buraka oraz zielonej z bobem oraz roszponką. Wszystkie zdrowe i wszystkie pełne smaku, wybierzcie swoją ulubioną.
składniki:
baza hummusu:
ciecierzyca
kumin
sok z cytryny
czerwony hummus: burak, orzechy włoskie
zielony hummus: rukola, bób
przygotowanie:
baza hummusu: Ciecierzycę posypujemy kuminem i kropimy sokiem z cytryny. Dodajemy ząbek czosnku i polewamy tahiną. Całość blendujemy w międzyczasie dolewając gazowanej wody.
czerwony hummus: Widelcem nakłuwamy buraki, solimy je, pieprzymy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Upieczonego buraka kroimy na mniejsze części, dodajemy orzechy włoskie i blendujemy z wcześniej przygotowaną bazą hummusu.
zielony hummus: Bób obieramy ze skóry, dodajemy rukolę i blendujemy z wcześniej przygotowaną bazą hummusu.
Tak przygotowane hummusy układamy w liściach cykorii. Przyozdabiamy kminem, rukolą oraz orzechami włoskimi. Całość kropimy oliwą i posypujemy pieprzem.