SKŁADNIKI:
ziemniaki do pieczenia podobnej wielkości 4szt
boczek w plastrach 2op
serek kremowy 150g
ser cheddar pomarańczowy lub mimolette 150g
cebula dymka 1szt
papryka kolorowa pokrojona w drobną kostkę po 1/3 z każdego koloru
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyj dokładnie i nakłuj wykałaczką lub nożem/widelcem. Skrop oliwą oraz posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 30min. Po tym czasie lekko przestudź tak aby dało się nimi operować.
W misce wymieszaj 2/3 startego sera z serkiem oraz pokrojoną cebulą dymką i kolorową papryką. Dopraw solą i pieprzem. Zetnij węższe końcówki ziemniaka tak aby mogły stanąć. Przy pomocy wydrążacza do owoców zrób w ziemniakach podłużne wgłębienia na farsz. Ziemniaki faszeruj wcześniej przygotowaną masą serową. Tak przygotowane owiń dookoła dokładnie plastrami boczku – w razie potrzeby zepnij całość wykałaczką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 15 minut. Kiedy boczek będzie już delikatnie rumiany dodaj na górę każdego z ziemniaków trochę tartego sera i wstaw do pieczenia aż ser się ładnie rozpuści.