"Patenciary": ziemniaczane wulkany

Patenciary: ziemniaczane wulkany
Patenciary: ziemniaczane wulkany
Ziemniaczane wulkany to niekonwencjonalny sposób podania ziemniaka w obiadowy sposób, który zachwyci nie tylko dzieci. Daria Ładocha w 3. odcinku nowego sezonu programu "Patenciary" pokazała nam przepis na danie, które zrobi furorę jeszcze zanim zostanie skosztowane.

SKŁADNIKI:

ziemniaki do pieczenia podobnej wielkości 4szt

boczek w plastrach 2op

serek kremowy 150g

ser cheddar pomarańczowy lub mimolette 150g

cebula dymka 1szt

papryka kolorowa pokrojona w drobną kostkę po 1/3 z każdego koloru

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyj dokładnie i nakłuj wykałaczką lub nożem/widelcem. Skrop oliwą oraz posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 30min. Po tym czasie lekko przestudź tak aby dało się nimi operować.

W misce wymieszaj 2/3 startego sera z serkiem oraz pokrojoną cebulą dymką i kolorową papryką. Dopraw solą i pieprzem. Zetnij węższe końcówki ziemniaka tak aby mogły stanąć. Przy pomocy wydrążacza do owoców zrób w ziemniakach podłużne wgłębienia na farsz. Ziemniaki faszeruj wcześniej przygotowaną masą serową. Tak przygotowane owiń dookoła dokładnie plastrami boczku – w razie potrzeby zepnij całość wykałaczką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 15 minut. Kiedy boczek będzie już delikatnie rumiany dodaj na górę każdego z ziemniaków trochę tartego sera i wstaw do pieczenia aż ser się ładnie rozpuści.

podziel się:

Pozostałe wiadomości