Podróż Pascala po Algierii. Z nogą w gipsie!

Smakuj świat z Pascalem
Smakuj świat z Pascalem

Pascal kontynuuje kulinarną podróż po Algierii. Dzień zaczyna pracowicie - z samego rana umówiony jest w porcie w Tipazie z doświadczonym rybakiem. Razem wyruszają w morze zebrać sieci. Niestety silny prąd sprawia, że połów jest nieudany. Pascal postanawia mimo wszystko ugotować rybę i odwdzięczyć się panu Kaderowi.

Po powrocie z morza Pascal organizuje w porcie miejsce do gotowania i wszystkie składniki potrzebne do przepisu. W towarzystwie tłumu przechodniów - powstaje pyszna grillowana ryba z sosem warzywnym. Najlepiej smakuje o zachodzie słońca w dobrym towarzystwie.

Daktyle Algierczycy jedzą o każdej porze dnia. Owoce uprawiane głównie na południu kraju są obowiązkową przekąską po każdym posiłku. Pascal odnajduje najstarszy sklep z daktylami i dowiaduje się, na czym polega ich popularność w Algierii.

Okazuje się, że nasz kucharz i jego ekipa robią tu furorę! „Smakuj świat z Pascalem" to pierwszy program kulinarny z Polski realizowany w Algierii! Pascal zostaje zaproszony na spontaniczną imprezę, w towarzystwie lokalnych decydentów oraz dziennikarzy prasowych i... telewizyjnych. Są tańce, muzyka i wspólne gotowanie. Radosna atmosfera szybko się kończy. Następnego dnia Pascal ma wypadek, zrywa sobie więzadło skokowe i uszkadza torebkę stawową. Konieczny jest gips założony na kostkę.

Pascal nie poddaje się jednak i następnego dnia wraca do gotowania. W przepięknym gaju palmowym powstaje pyszna zupa grochowa z dodatkiem przypraw. A na deser – naleśniki „tysiąca dziur" z konfiturą z daktyli.

PREMIERA drugiego odcinka "Smakuj świat z Pascalem" z Algierii w niedzielę 20 kwietnia o godz. 14:20.

Powtórka odcinka:

środa, 23 kwietnia, 10:35

podziel się:

Pozostałe wiadomości