Pomysły na sałatki według Ani Starmach

Pomysły na sałatki według Ani Starmach
Pomysły na sałatki według Ani Starmach
Źródło: Dzien Dobry TVN

SAŁATKA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI

Składniki:

1 bakłażan

2 cukinie

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

200 g cypryjskiego sera halloumi/ feta

200 g roszponki

oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

świeży tymianek

ocet balsamiczny

sok z cytryny

Przygotowanie:

Bakłażana, cukinie i paprykę pokrój w paski, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do nich pokrojony czosnek, tymianek, polej obficie oliwą z oliwek. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ser pokrój na plastry, smaż je na odrobinie oliwy, około 2 minut z każdej strony. Warzywa przełóż na talerze, połóż na nich ser, udekoruj roszponką polej odrobina oliwy, octu i soku z cytryny.

SAŁATKA Z MIODOWĄ WIEPRZOWINĄ

Składniki:

400 g polędwiczek wieprzowych

2 łyżki musztardy

2 łyżki miodu

świeży tymianek i rozmaryn

kilka rodzajów sałat: roszponka, rukola, sałata lodowa

garść orzechów włoskich

2 jabłka

Przygotowanie:

Polędwiczki pokrój w 2 cm plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i rozmaryn, marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc) Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki około 2 minut z każdej strony. Orzechy upraż na suchej patelni, jabłka pokrój w cienkie plasterki. Na talerzach rozłóż różne rodzaje salat, jabłka, kawałki wieprzowiny, całość posyp orzechami i olej odrobina oliwy z oliwek.

PACZUSZKI Z CIASTA FILO Z RUKOLĄ

Składniki:

6 płatów ciasta filo

200 sera camembert

garść orzechów włoskich

4 gruszki

owoc granatu

oliwa, ocet balsamiczny

świeży tymianek

roztopione masło

Przygotowanie:

Ser i gruszki i orzechy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj składniki w małej miseczce. Płat ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym płatem, posmaruj masłem i przykryj kolejnym masłem. Ciasto pokrój w kwadraty. Na środek każdego z nich połóż łyżkę serowego farszu, brzegi kwadratów posmaruj masłem, i zlep ze sobą. Paczuszki zwiąż np. świeżym tymiankiem, lub wykałaczkami. Ciasto zapiekaj około 15- 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj razem z rukolą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Do dekoracji użyj czerwonych ziarenek granatu!

SAŁATKA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM W OCCIE BALSAMICZNYM

Składniki:

6 pomidorów

cebulka natka

2 piersi z kurczaka

2 ząbki czosnku

ocet balsamiczny

tymianek

rozmaryn

tymianek

Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokrój w grube plastry, przełóż je do plastikowego woreczka, dodaj kilka łyżek octu balsamicznego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu i tymianku oraz odrobinę pieprzu i soli. Wstrząśnij zamkniętym woreczkiem Mięso kurczaka wyciągnij z marynaty, smaż przez kilka minut na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Pomidory pokórj w plastry układaj na talerzu naprzemiennie: plaster pomidora, plaster kurczaka, plaster pomidora… całość posyp cebulką dymką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości