SAŁATKA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI
Składniki:
1 bakłażan
2 cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200 g cypryjskiego sera halloumi/ feta
200 g roszponki
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
ocet balsamiczny
sok z cytryny
Przygotowanie:
Bakłażana, cukinie i paprykę pokrój w paski, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do nich pokrojony czosnek, tymianek, polej obficie oliwą z oliwek. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ser pokrój na plastry, smaż je na odrobinie oliwy, około 2 minut z każdej strony. Warzywa przełóż na talerze, połóż na nich ser, udekoruj roszponką polej odrobina oliwy, octu i soku z cytryny.
SAŁATKA Z MIODOWĄ WIEPRZOWINĄ
Składniki:
400 g polędwiczek wieprzowych
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
świeży tymianek i rozmaryn
kilka rodzajów sałat: roszponka, rukola, sałata lodowa
garść orzechów włoskich
2 jabłka
Przygotowanie:
Polędwiczki pokrój w 2 cm plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i rozmaryn, marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc) Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki około 2 minut z każdej strony. Orzechy upraż na suchej patelni, jabłka pokrój w cienkie plasterki. Na talerzach rozłóż różne rodzaje salat, jabłka, kawałki wieprzowiny, całość posyp orzechami i olej odrobina oliwy z oliwek.
PACZUSZKI Z CIASTA FILO Z RUKOLĄ
Składniki:
6 płatów ciasta filo
200 sera camembert
garść orzechów włoskich
4 gruszki
owoc granatu
oliwa, ocet balsamiczny
świeży tymianek
roztopione masło
Przygotowanie:
Ser i gruszki i orzechy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj składniki w małej miseczce. Płat ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym płatem, posmaruj masłem i przykryj kolejnym masłem. Ciasto pokrój w kwadraty. Na środek każdego z nich połóż łyżkę serowego farszu, brzegi kwadratów posmaruj masłem, i zlep ze sobą. Paczuszki zwiąż np. świeżym tymiankiem, lub wykałaczkami. Ciasto zapiekaj około 15- 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj razem z rukolą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Do dekoracji użyj czerwonych ziarenek granatu!
SAŁATKA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM W OCCIE BALSAMICZNYM
Składniki:
6 pomidorów
cebulka natka
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
tymianek
rozmaryn
tymianek
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokrój w grube plastry, przełóż je do plastikowego woreczka, dodaj kilka łyżek octu balsamicznego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu i tymianku oraz odrobinę pieprzu i soli. Wstrząśnij zamkniętym woreczkiem Mięso kurczaka wyciągnij z marynaty, smaż przez kilka minut na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Pomidory pokórj w plastry układaj na talerzu naprzemiennie: plaster pomidora, plaster kurczaka, plaster pomidora… całość posyp cebulką dymką.
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN