Od Matki Ziemi, od szczęśliwych roślin i radosnych zwierząt, bez chemii, bez GMO, z uśmiechniętym robaczkiem. A to wszystko za kosmiczną cenę. W drugim odcinku „Wiem, co jem" Kasia Bosacka przyjrzy się żywności ekologicznej.
Co roku Polacy kupują o 20-30% więcej produktów ekologicznych, mimo że niekiedy eko-rarytasy są nawet 5 razy droższe od zwykłych. Dlaczego za chleb z ekologicznego zboża trzeba płacić jak za zboże? Czy warto kupować kurczaki eko? Czy te produkty rzeczywiście mają więcej składników odżywczych niż przemysłowe?
Według prawa produkt ekologiczny to taki, który w co najmniej 95% wyprodukowany został ze składników ekologicznych. A czym jest pozostałe 5%? Czy w działach ze „zdrową żywnością" zawsze znajdziemy bezpieczną i zdrową żywność? Jak nieuczciwi producenci grają z nami w eko- i bio-rebusy? Jak nie dać się nabrać na eko-ściemę?
A z tematu eko w „Wiem, co kupuję" przejdziemy płynnie do płynów do mycia naczyń.
Czteroosobowa rodzina zmywa rocznie: 18000 sztućców, 1300 talerzy, 6000 kubków oraz 3000 innych naczyń. Czy wystarczy kropla płynu, żeby zmyć stertę brudnych garów? Jaki płyn wybrać, żeby magicznie znikał brud z talerzy, a nie sam płyn i kasa z naszego portfela? Który zadba o nasze dłonie, a w którym właściwości pielęgnacyjne to tylko marketingowe bicie piany? Zobaczcie koniecznie!
2. odcinek "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"
EMISJA drugiego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 7 grudnia o godz. 11:50.
Powtórki odcinka:
wtorek, 9 grudnia, 11:05
środa, 10 grudnia, 21:55
czwartek, 11 grudnia, 18:30
sobota, 13 grudnia, 12:20