Dieta Dukana to jedna z najpopularniejszych diet, dzięki której - jak twierdzą jej zwolennicy - można szybko pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednak już kilka lat temu sądowym wyrokiem potwierdzono jej szkodliwość, a doktorowi Dukanowi - twórcy tej diety - zabroniono wykonywania zawodu. W programie "Co nas truje", w odcinku poświęconym restrykcyjnym dietom, Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się właściwościom diety Dukana. W tym celu spotkała się z doktorem Szymonem Drobniakiem i dietetyczką Patrycją Paradowską, którzy wykazali jej szkodliwość podczas prostego eksperymentu.
Dr Szymon Drobniak przygotował dwa słoiki - w jednym znalazł się zmiksowane produkty typowe dla diety Dukana, czyli chude mięso, jajka i twaróg, a w drugim bardziej zbilansowany posiłek: pierś kurczaka, ziemniaki i warzywa. Do obu słoików został dodany wodorotlenek sodu, który spowodował produkcję amoniaku, ubocznego produktu metabolizmu białek. Taki sam proces zachodzi w naszym organizmie. Żeby naocznie sprawdzić, zawartość którego słoika wyprodukowała więcej amoniaku, dr Drobniak do obu dodał kwas solny. Z tego, w którym były produkty o wysokiej zawartości białka, zaczął ulatniać się wyraźny, biały dym, co wskazuje na wysoką zawartość amoniaku. Im więcej więc białka zawiera spożywane przez nas jedzenie, tym więcej powstaje amoniaku w naszym organizmie.
Jak wytłumaczyła dietetyczka Patrycja Paradowska, substancja ta jest toksyczna - w niewielkich ilościach jest neutralizowana przez wątrobę, jednak długo trwająca dieta oparta na produktach białkowych może uszkodzić wątrobę, a w drugiej kolejności nerki. Jeśli więc przechodzić na dietę, to na pewno nie dietę Dukana!
Cały 5. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
wtorek, 16 kwietnia, 21:40
czwartek, 18 kwietnia, 17:10
sobota, 20 kwietnia, 8:35