W ćwikle z chrzanem, w barszczu z uszkami, w trio obiadowym z ziemniakiem i mielonym. W drugim odcinku „Wiem, co jem” wystąpi burak, czyli warzywo zdrowe, pyszne i tanie jak… barszcz! Tylko, czy burak jest dobry w każdej postaci? Nie zawsze. Inspekcja Handlowa odkryła skwaśniałe buraczki tarte, doprawione chemią i sztucznymi słodzikami, które producent nazwał „domowymi” i rozmrożoną buraczaną breję zamiast jarzynki z buraczków. Kasia Bosacka sprawdzi więc, co kryje się w sklepowych sałatkach, koncentratach i słoiczkach buraczanych. Ile barszcze w proszku mają w sobie prawdziwych warzyw, a ile zbędnej chemii?Czy w knajpach podaje się nam prawdziwy barszczyk? Zobaczcie, co zarejestrowały nasze ukryte kamery. A czy sok z buraka jest wart swojej ceny czy może to kolejna bezsensowna moda? Przekonacie się oglądając nasz eksperyment.
A w „Wiem, co kupuję” przetrzemy szlaki wśród ręczników dostępnych na rynku. Cieńszy czy grubszy? Cięższy czy lżejszy? Miękki czy szorstki? Frotowy czy bambusowy a może szybkoschnący z mikrofibry? Specjalnie dla was zawodnicy piłki wodnej sprawdzą, który ręcznik najlepiej chłonie wodę i jest najmilszy dla skóry. A lekarz bakteriolog wytłumaczy, ile ręczników i do jakich części ciała powinien mieć każdy domownik. Zapraszamy!
EMISJA 2. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 13 sierpnia o godz. 11:25.
Powtórki odcinka:
niedziela, 13 sierpnia, 19:30
wtorek, 15 sierpnia, 21:40
czwartek, 17 sierpnia, 17:25
sobota, 19 sierpnia, 8:00