Najlepsze prezenty to te zrobione własnoręcznie, prosto od serca. Czy znacie kogoś, kto nie lubi słodyczy? My nie! Podaruj więc bliskim domowe słodkości, oczywiście zdrowe! Jak je zrobić, pokazała Kasia Bosacka ze swoim synem Frankiem w programie "Patent na święta".
Najpierw zrobili razem śliwki w czekoladzie (wideo znajdziecie na górze). Do ich wykonania będziecie potrzebować oczywiście suszonych śliwek (jeśli nie będą ich jadły dzieci, możecie je wcześniej namoczyć w alkoholu, np. w rumie lub wódce) i czekolady kulinarnej o zawartości 70% kakao. Rozpuść ją w garnuszku o grubym dnie, dodaj do niej trochę mleka i przypraw cynamonem. Śliwki nadziewaj pojedynczo na widelec i zamaczaj w rozpuszczonej czekoladzie. Potem odkładaj je na papier do pieczenia, by czekolada zastygła. Gdy jest jeszcze lepka, zetrzyj na nią skórkę pomarańczy (najpierw umyj ją dobrze i sparz wrzątkiem).
Inny pomysł na kulinarny prezent to orzechy włoskie w syropie klonowym. Wsyp na suchą patelnię, tyle orzechów, by pokryły jej dno. Podpraż je, by uwolnić ich aromat i smak. Zalej orzechy syropem klonowym i zagotuj. Potem wystarczy je tylko schłodzić i gotowe!
Ostatni pomysł na słodki podarunek to migdały w świątecznych przyprawach. Na suchą patelnię wsyp mieszankę świątecznych przypraw (możesz kupić gotową lub zrobić ją samodzielnie - na pewno będzie bardziej aromatyczna i starczy na długo). Podpraż ją chwilę. Dodaj trochę wody i oleju. Wymieszaj. Wrzuć na patelnię migdały i dolej jeszcze trochę wody. Smaż orzechy przez chwilę, by płyn wyparował, a migdały oblepiły się przyprawami.
"Patent na święta": orzechy w syropie klonowym
Gotowe słodycze włóż do ozdobnych słoiczków i udekoruj je wstążką. lub... zjedz po kolacji wigilijnej ;) Smacznego!
"Patent na święta": migdały w świątecznych przyprawach