ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI TEGO ODCINKA >
MAKARON Z KURCZAKIEM I PESTO ORZECHOWYM
Składniki:
400 g makaronu razowego
200 g piersi z kurczaka
1 szalotka
garść suszonych pomidorów Fine Food
1 żółta cukinia
200 ml śmietanki kremówki
sól
pieprz
50 g twardego żółtego sera
świeża bazylia
Świeży rozmaryn
Pesto:
garść orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na małe kawałki, zamarynuj w rozmarynie, soli i pieprzu. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię grillową. Cebulę, cukinię i suszone pomidory pokrój i przysmaż na oliwie z oliwek zaczynając od cebuli. Po chwili dodaj cukinię, a na końcu pomidory. Po chwili dodaj śmietankę kremówkę, dopraw do smaku.
W wysokiej misce zblenduj orzechy, płatki migdałowe, czosnek, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente, podawaj z sosem i pesto orzechowym.
Makaron z kurczakiem i z pesto orzechowym
KARP Z IMBIREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I PUREE Z MARCHEWKI
Składniki:
4 filety z karpia
300ml białego wina
50 g orzechów laskowych Fine Food
100 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
łyżka masła
sok z cytryny
duża szczypta cynamonu
2 cm świeżego imbiru
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Puree:
4 marchewki
1 łyżka masła
świeża kolendra
1 łyżka miodu
½ papryczki chili
imbir
Przygotowanie:
Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki, część imbiru i cynamon. Przysmaż go na maśle, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej winem. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W międzyczasie orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, przysmaż, dodaj miód, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu ryby, wino z naczynia żaroodpornego odlej do orzechów.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć pozostałą część imbiru, po chwili dodaj pokrojoną marchewkę oraz miód. Po chwili dolej wody i poczekaj aż odparuje. Miękkie marchewki zblenduj w wysokim naczyniu.
Gotową rybę podawaj z puree i sosem oraz z odrobiną kolendry.
Karp z imbirem, orzechami włoskimi i puree z marchewki
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE
Składniki:
100 g masła
180 g mąki
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki cynamonu
Karmel:
100 g cukru
50 ml śmietanki kremówki
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą, ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego ciasteczka o dowolnych kształtach, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10-15 minut. Upieczone ciasteczka ostudź. Na patelni rozpuść cukier, gdy tylko zacznie zmieniać kolor na brązowy dodaj śmietankę, wymieszaj aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Masę nałóż na wierzch ciastek i szybko „przyklej" do niej orzechy.
Kruche ciasteczka orzechowe