Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami
Składniki:
150 g białego sera
150 g sera typu feta
70 g drobno startego sera żółtego
70 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ostrej papryki
zioła prowansalskie
2 jabłka
2 gruszki
różne rodzaje sałat
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje serów wymieszaj ze sobą. Zwilż lekko ręce i ulep z masy małe kulki. Możesz je obtoczyć w posiekanych orzechach, w mielonej papryce lub w ziołach prowansalskich.
Jabłka i gruszki pokrój w cienkie plasterki. W miseczce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz. Na talerzu układaj sałatę, owoce i dodaj serowe kulki, całość polej dressingiem.
Sałatka z kulkami serowymi z jabłkami i gruszkami
Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami
Składniki:
2 małe piersi z kaczki
4 jabłka
majeranek
300 g ziemniaków
2 łyżki octu jabłkowego Fine Food
2 łyżki miodu
garść orzechów laskowych
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie, przekrój na ćwiartki, wrzuć do wrzątku i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź.
Skórkę kaczki natnij w kilku miejscach, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, przysmaż ją z dwóch stron na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego, naokoło ułóż podgotowane ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut na 190 stopni (dłużej jeśli wolisz mięso bardziej wypieczone). Od jabłek odkrój czubek, wydrąż środek i napełnij je orzechami. Przełóż je do foremek żaroodpornych, zalej miodem i octem jabłkowym. Wstaw do piekarnika na 7 minut na 190 stopni. Upieczone piersi kaczki podawaj z ziemniaczkami i jabłkami.
Piersi kaczki z zapiekanymi jabłkami
Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
0,5 l mleka
200 g mąki
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
łyżka roztopionego masła
Farsz:
2 jabłka
2 gruszki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
Sos:
0,5l mleka
80 g cukru
4 żółtka
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, użyj do tego trzepaczki lub miksera. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki około 1 minuty z każdej strony.
Aby przygotować sos zagotuj mleko z połową cukru i cukrem waniliowym. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem i mąką. Część gorącego mleka przelej do żółtek, wymieszaj, i przelej masę żółtkową z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, sos powinien zgęstnieć, ale nie powinien się zagotować.
Cukier wsyp na rozgrzaną patelnię poczekaj, aż się roztopi wtedy dodaj masło oraz obrane i pokrojone owoce, duś około 5-7 minut, aż jabłka i gruszki w całości pokryją się karmelem.
Na usmażone naleśniki nakładaj porcję owoców, zawijaj je w ruloniki lub w trójkąty, podawaj z sosem waniliowym.
Deserowe naleśniki z sosem waniliowym z karmelizowanymi owocami