Gdy nachodzi nas ochota na słodycze, nie musimy ich sobie całkowicie odmawiać. Lepiej jednak przygotować ciasto, które będzie na tyle pożywne, że może być samodzielnym posiłkiem. Jako baza ciasta świetnie sprawdzą się warzywa strączkowe, które są bardzo bogate w białko. W 3. odcinku programu "Rozenek cudnie chudnie" Małgosia upiekła ciasto z czerwonej fasoli z przepisu, który dostała od dietetyczki Ludmiły Podgórskiej. Zobaczcie, jak się je robi!
Składniki:
puszka fasoli czerwonej
pół szklanki borówek i jeżyn
6 niesiarkowanych moreli
banan
jajko
2 łyżki mąki orkiszowej
pół łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Fasolę blendujemy z kakao, bananem i jajkiem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy pokrojone morele i świeże owoce. Mieszamy. Masę przekładamy do kokilek lub papilotek i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone brownie ozdób gęstym jogurtem (greckim lub islandzkim) i świeżymi owocami.