Szakszuka to pochodzące z bliskowschodniej kuchni danie z jaj i duszonych pomidorów. Do wersji podstawowej można dodawać inne ulubione składniki - paprykę, cebulę, pieczarki czy cukinię. Ta potrawa idealnie sprawdzi się w roli sycącego, ale niskokalorycznego śniadania czy kolacji, ale także szybkiego obiadu (wtedy zamiast pieczywa możesz podać kaszę).
W 2. odcinku "Rozenek cudnie chudnie" Małgosia Rozenek-Majdan pokazała przepis na szakszukę w wersji błyskawicznej, która na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej zabieganym mamom.
- Zasada jest taka: jedna osoba, dwa jajka, jeden duży pomidor - zaczęła gotowanie Małgosia. Pomidor powinien być sparzony i obrany ze skórki. Możecie też wykorzystać pomidory krojone z puszki. Podduś pomidory na patelni, dodaj jajka i w tym czasie porwij trochę świeżych ulubionych ziół, np. bazylii. Dodaj je do potrawy, podduś jeszcze chwilę i podawaj z ulubionym pieczywem.
Pamiętaj, że jeśli przekroisz kromkę chleba na dwie połowy, to mózg odczyta to jako dwie kromki i szybciej się nasycisz!
2. odcinek "Rozenek cudnie chudnie" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
wtorek, 9 lutego, 15:10
piątek, 12 lutego, 16:25
sobota, 13 lutego, 12:15
niedziela, 14 lutego, 9:30