Statystyczny Polak zjada 13,5 kg ryb rocznie - to zdecydowanie za mało! Ryby są źródłem białka i potrzebnych naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega 3. A które gatunki najbardziej warto włączyć do naszego jadłospisu? Lepsza będzie ryba hodowlana czy poławiana? Polska czy importowana? W najbliższym odcinku „Wiem, co jem" sprawdzimy, czy ryba, którą kupujemy jest rzeczywiście zdrowa... jak ryba? Zobaczymy, ile wody kryje się w rybach mrożonych i obalimy mity na temat zawartych w rybach metali toksycznych. Czy to prawda, że ryby nafaszerowane są szkodliwą dla nas rtęcią? Oprócz tego z pomocą naszego gościa specjalnego, pasjonata ryb – Olina Gutowskiego dowiemy się, czy sprzedawcy znają się na rybach, które mają w swoich sklepach. Czy potrafią powiedzieć coś o pochodzeniu, gatunku i świeżości swojego rybnego asortymentu? Będziecie zaskoczeni! Oglądajcie koniecznie!
A w „Wiem, co kupuję" powiemy jak zaoszczędzić na... prądzie! W ciągu 16 ostatnich lat koszt prądu w Polsce wzrósł prawie o 100 %! Po Cypryjczykach płacimy za niego najwięcej w Unii! Podpowiemy co zrobić, żeby zmniejszyć nasze rachunki. Lepiej zmienić sprzedawcę energii, czy może pomyśleć o innej taryfie? W najnowszym odcinku zdradzimy jak oszczędniej korzystać z urządzeń elektrycznych, żeby zmniejszyć to całe napięcie... w domowym budżecie. Zdradzimy, które urządzenia warto wyłączać z kontaktu, żeby nie narażać się na niepotrzebne wydatki. Zapraszamy!
EMISJA dziewiątego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 27 sierpnia o godz. 11:25.
Powtórki odcinka:
niedziela, 27 sierpnia, 19:30
wtorek, 29 sierpnia, 21:40
czwartek, 31 sierpnia, 17:25