"Smakuj świat z Pascalem" na Krecie

"Smakuj świat z Pascalem" na Krecie
"Smakuj świat z Pascalem" na Krecie

Pascal odwiedza grecką wyspę Kretę i od razu zabiera się za gotowanie. Jako przystawkę serwuje najpopularniejszy grecki specjał – tzatziki.

Ale Pascal nie byłby sobą, gdyby nie chciał czegoś więcej. Tym razem pragnie dowiedzieć się, jak się łowi ośmiornicę. Razem z rodziną rybaka Kosty wypływa w morze. Po kilku godzinach w sieci pojawiają się ryby i... jedna upragniona ośmiornica. Przed jedzeniem trzeba ją jeszcze „oporządzić". Pascal zabiera się do pracy, zostaje pokładowym kukiem i - w asyście synów Kosty – przygotowuje pyszną ośmiornicę z warzywami.

Kreta to nie tylko morze. To także surowy górski krajobraz. Tutaj spotkać można niezwykłych i zahartowanych pasterzy. Pascal poznaje jednego z nich. Nikos pokazuje swoje gospodarstwo, stada kóz, dom i kuchnię, w której serwuje koźlinę z lokalną zieleniną. Pascal na długo zapamięta to spotkanie i niesamowitą energię gospodarza.

Tymczasem przed Pascalem kolejne spotkanie i kolejny przepis. Sceneria do niego jest wymarzona – to słoneczny gaj oliwny. Razem z kucharzem z Krety Pascal przygotowuje sałatkę grecką, a dokładnie jej kreteńską odmianę.

Po upale czas na odrobinę ochłody. Pascal razem ze swoim greckim znajomym wyrusza w morze po kolejną przekąskę grecką, czyli... jeżowce. Damolis to specjalista w ich poławianiu, okazuje się, że właśnie w ten sposób dorabiał sobie do kieszonkowego. Pascal nurkuje, znajduje kilka sztuk i łowi je za pomocą... widelca. Później, nad brzegiem morza, Damolis demonstruje jak przyrządza się tzw. „grecki kawior".

EMISJA odcinka "Smakuj świat z Pascalem" z Krety w niedzielę 27 kwietnia o godz. 13:55.

Powtórki odcinka:

poniedziałek, 28 kwietnia, 14:25

środa, 30 kwietnia, 10:50

piątek, 2 maja, 15:30

podziel się:

Pozostałe wiadomości