Pascal zwiedza najbardziej zróżnicowany kulinarnie kraj Ameryki Środkowej – Meksyk. Na początku podróży kieruje się na prowincję, gdzie na wiejskim targu uczy się robić empanadas – tortille z dodatkiem mięsa, sera i kwiatów dyni. Miejscowe kucharki są pod wrażeniem zarówno umiejętności kulinarnych Pascala, jak i jego... wzrostu.Adorowany Pascal czuje się jak ryba w wodzie, postanawia zaimponować klientom targu własnym przepisem na chilli con carne. Typowo meksykańska potrawa z wołowiny i pomidorów zyskuje ogromne uznanie.
Pascal nie spoczywa na laurach i postanawia pokazać – tym razem mieszkańcom stolicy – jak się robi guacamole. Tym razem odbywa się to w niewielkiej miejskiej restauracji. Pascal bierze udział w konkursie na „szybkie krojenie pomidora". Jego rywalem jest kucharz ze stoiska z tortillą. A wynik? Zdecydowanie remis.
Pascal – niestrudzony kulinarny poszukiwacz - postanawia skosztować niezwykłej lokalnej przekąski. Tym razem na widelcu - escamoles – mrówcze jaja, zwane meksykańskim kawiorem. Choć przepis ten brzmi ciekawie, Pascal uznaje, że polskim widzom bardziej spodoba się pomysł na fajitas z kurczakiem. Danie to powstaje w przydrożnym rancho, jak zwykle w spartańskich warunkach. I jak zawsze - kończy się sukcesem.
Pascal nie umie długo usiedzieć w jednym miejscu. Rusza do zapoteckiej wioski, gdzie gości w domu Indianki – pani Guadalupe. Pod jej czujnym okiem, Pascal uczy się robić niebieską tortillę oraz prażyć ziarna kakaowca, z których powstaje czekolada. To dobry pretekst, by dla gospodarzy przyrządzić pyszny deser. Oczywiście z czekoladowym sosem!
PREMIERA odcinka "Smakuj świat z Pascalem" z Meksyku w niedzielę 18 maja o godz. 13:55.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 19 maja, 14:25
środa, 21 maja, 10:10
piątek, 23 maja, 16:20