"Subiektywny ranking smaków": makaroniki, czyli modne ciastka, które bardzo trudno zrobić

Subiektywny ranking smaków: francuskie makaroniki
"Subiektywny ranking smaków": francuskie makaroniki

Makaroniki, czyli ciastka przyrządzane z białek, cukru pudru i mielonych migdałów, dopiero od niedawna zaczynają być w Polsce popularne. Coraz częściej wybierane są np. na słodki stół weselny. We Francji znane są jednak już od XIX wieku, a wiele kawiarni serwuje jako dodatek do kawy właśnie tylko makaroniki. Ich fani są jednak podzieleni: jedni - tak jak Mateusz Gessler, juror polskiej edycji "MasterChef Junior" i szef kuchni - uznają tylko klasyczne makaroniki ze słonym karmelem, inni zajadają się makaronikami o przeróżnych smakach i kolorach. A tych jest bez liku!

Wśród gwiazd "Subiektywnego rankingu smaków" znalazło się nawet kilkoro śmiałków, którzy spróbowali samodzielnie upiec te ciastka! Złożoność przepisu i czas przygotowania tych słodkości może jednak zniechęcać. Na szczęście nie do ich jedzenia! ;)

Cały 5. odcinek "Subiektywnego rankingu smaków" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

sobotę, 1 czerwca, 12:05

Na premierę 6. odcinka o najpopularniejszych składnikach zapraszamy w niedzielę 2 czerwca o godz. 9:20.

podziel się:

Pozostałe wiadomości