Składniki:
mielone mięso z udźca indyka
por
limonka
czosnek
sól
koperek
ugotowana kasza jęczmienna
kapusta włoska
Przygotowanie:
Do mielonego mięsa z udźca indyka dodajemy pokrojonego pora oraz skórkę z limonki. Wszystko polewamy sokiem z limonki. Dodajemy świeżo starty czosnek, kmin rzymski i solimy. Świeży koperek kroimy i dodajemy do farszu, który później mieszamy z kaszą jęczmienną (proporcja: 2 porcje mięsa/1 porcję kaszy).
Kapustę włoską, z której uprzednio wycinamy głąba, gotujemy. Gdy kapusta jest jeszcze ciepła, w jej liście zawijamy kulki farszu. Tak przygotowane gołąbki ciasno układamy w rondlu, na koniec okładamy je liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gołąbki podlewamy wodą, tak aby zatonęły. Gotujemy około godziny.
"Sztuka mięsa": pomidorowy sos do gołąbków
Składniki:
oliwki
cebula
czosnek
podgrzybki
olej rzepakowy
sól
pieprz
pomidory krojone w puszce
koperek
Przygotowanie:
Kroimy oliwki, czosnek, cebulę i podgrzybki. Tak przygotowane składniki smażymy na oleju rzepakowym: najpierw oliwki, czosnek oraz cebulę, a potem – gdy tamte się już zarumienią - podgrzybki. Całość solimy oraz pieprzymy. Na patelnie wrzucamy pomidory krojone w puszce. Na koniec sos posypujemy koperkiem.