"Sztuka mięsa": gołąbki w sosie z pomidorów i podgrzybków

"Sztuka mięsa": gołąbki w liściach kapusty włoskiej
W 7. odcinku 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" Tomasz Jakubiak inspirował się kuchnią kaszubską. Na jej bazie przygotował gołąbki w sosie z pomidorów oraz podgrzybków.

Składniki:

mielone mięso z udźca indyka

por

limonka

czosnek

sól

koperek

ugotowana kasza jęczmienna

kapusta włoska

Przygotowanie:

Do mielonego mięsa z udźca indyka dodajemy pokrojonego pora oraz skórkę z limonki. Wszystko polewamy sokiem z limonki. Dodajemy świeżo starty czosnek, kmin rzymski i solimy. Świeży koperek kroimy i dodajemy do farszu, który później mieszamy z kaszą jęczmienną (proporcja: 2 porcje mięsa/1 porcję kaszy).

Kapustę włoską, z której uprzednio wycinamy głąba, gotujemy. Gdy kapusta jest jeszcze ciepła, w jej liście zawijamy kulki farszu. Tak przygotowane gołąbki ciasno układamy w rondlu, na koniec okładamy je liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gołąbki podlewamy wodą, tak aby zatonęły. Gotujemy około godziny.

"Sztuka mięsa": pomidorowy sos do gołąbków

Składniki:

oliwki

cebula

czosnek

podgrzybki

olej rzepakowy

sól

pieprz

pomidory krojone w puszce

koperek

Przygotowanie:

Kroimy oliwki, czosnek, cebulę i podgrzybki. Tak przygotowane składniki smażymy na oleju rzepakowym: najpierw oliwki, czosnek oraz cebulę, a potem – gdy tamte się już zarumienią - podgrzybki. Całość solimy oraz pieprzymy. Na patelnie wrzucamy pomidory krojone w puszce. Na koniec sos posypujemy koperkiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości