To miejsce, gdzie bardzo dużą wagę przykłada się do lokalnych tradycji. Wnętrze restauracji stylizowane jest na kaszubską chatę rodem sprzed ponad stu lat. Prawdziwą podróż w czasie gwarantuje jednak kuchnia. Tutejsze dania oparte są na tradycyjnej recepturze. Takiej, którą stosowały nasze babcie czy prababcie. „Nordowi Mol” czyli po kaszubsku „północne miejsce” ma też sklepik, dzieci czemu odrobinę tej tradycji można zabrać do domu.
Tomasz Jakubiak lokalne smakołyki spałaszował na miejscu. Spróbował tradycyjnego zylcu oraz smalczyku, a wraz z szefem kuchni przygotował gęsinę. Gęsina to największa zaleta tego miejsca, w sezonie, by jej skosztować, przyjeżdżają tutaj klienci z całego trójmiasta.
Potrawę przygotowaną przez Jakubiaka, czyli pieczoną gęś z brukwią można by właściwie przyrządzić w domu. Ta podawana w restauracji na Kaszubach ma jednak swój własny, trudny do odtworzenia sekret – przed wsadzeniem do piekarnika polewana jest cydrem z lokalnej rozlewni. To właśnie on gwarantuje niepowtarzalny smak.
7. odcinek 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" zobaczysz jeszcze w:
czwartek, 2 kwietnia, 13:25
piątek, 3 kwietnia, 15:55
sobota, 4 kwietnia, 9:45
poniedziałek, 6 kwietnia, 14:25