"Sztuka mięsa": mięsne knedle z pieczarkami

"Sztuka mięsa": mięsne knedle z pieczarkami
"Sztuka mięsa": domowe knedle z mięsem
Tomasz Jakubiak inspiracje na potrawy 7. odcinka 3. sezonu "Sztuka mięsa" znalazł na Kaszubach. Po powrocie do swojej kuchni przyrządził knedle z pieczarkami.

Składniki:

cebula

sól

czosnek

podgrzybki w occie

mielone mięso wołowe

ciemny sos sojowy

ziemniaki typu c

2 jajka

mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i smażymy. Smażącą się na patelni cebulę solimy i dodajemy do niej czosnek. Przygotowaną, usmażoną mieszankę dodajemy do mielonego mięsa wołowego. Siekamy podgrzybki w occie i je również dodajemy do farszu. Wszystko posypujemy majerankiem oraz suszonym oregano. Solimy i polewamy ciemnym sosem sojowym. Całość mieszamy.

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Dodajemy dwa jajka oraz mąkę ziemniaczaną (mniej więcej jedną łyżkę na 4 ziemniaki). Wszystko mieszamy. Z tak powstałego ciasta formujemy kulki, do których wkładamy farsz. Gotowe knedle gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Czekamy aż wypłyną, a potem gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

"Sztuka mięsa": bardzo pikantne pieczarki z patelni

"Sztuka mięsa": bardzo pikantne pieczarki z patelni

Składniki:

papryczki chilli

masło

pieczarki

sól

sok z cytryny

szczypiorek

Przygotowanie:

Drobno kroimy papryczki chilli. Tak przygotowane papryczki sypiemy na patelnię, na której smaży się już duża ilość masła. Gdy cjilli dusi się w maśle, kroimy pieczarki na pół. Pieczarki wrzucamy na patelnię, całość solimy i polewamy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy szczypiorku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości