Składniki:
cebula
sól
czosnek
podgrzybki w occie
mielone mięso wołowe
ciemny sos sojowy
ziemniaki typu c
2 jajka
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i smażymy. Smażącą się na patelni cebulę solimy i dodajemy do niej czosnek. Przygotowaną, usmażoną mieszankę dodajemy do mielonego mięsa wołowego. Siekamy podgrzybki w occie i je również dodajemy do farszu. Wszystko posypujemy majerankiem oraz suszonym oregano. Solimy i polewamy ciemnym sosem sojowym. Całość mieszamy.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu przeciskamy je przez praskę do ziemniaków. Dodajemy dwa jajka oraz mąkę ziemniaczaną (mniej więcej jedną łyżkę na 4 ziemniaki). Wszystko mieszamy. Z tak powstałego ciasta formujemy kulki, do których wkładamy farsz. Gotowe knedle gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Czekamy aż wypłyną, a potem gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
"Sztuka mięsa": bardzo pikantne pieczarki z patelni
Składniki:
papryczki chilli
masło
pieczarki
sól
sok z cytryny
szczypiorek
Przygotowanie:
Drobno kroimy papryczki chilli. Tak przygotowane papryczki sypiemy na patelnię, na której smaży się już duża ilość masła. Gdy cjilli dusi się w maśle, kroimy pieczarki na pół. Pieczarki wrzucamy na patelnię, całość solimy i polewamy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy szczypiorku.