"Sztuka mięsa": przepis na duszoną cielęcinę z kluskami jak u babci Jakubiaka

"Sztuka mięsa": duszona cielęcina z kluskami kukurydzianymi według rodzinnego przepisu Tomka Jakubiaka
"Sztuka mięsa": duszona cielęcina według rodzinnego przepisu Tomka Jakubiaka
W 3. odcinku programu "Sztuka mięsa" Tomasz Jakubiak pokazał przepisy na mięsa duszone: recepturę babci na udziec cielęcy i lżejszą wersję golonki - z indyka.

SKŁADNIKI:

udziec cielęcy

majeranek

sól

pieprz

kilka ząbków czosnku

olej rzepakowy

białe, wytrawne wino

kilka liści laurowych

kilka gałązek estragonu

kilka ziarenek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw podsmażamy mięso, potem czosnek, a na końcu cebulę. Całość podlewamy białym wytrawnym winem. Dodajemy liść laurowy, estragon i ziele angielskie. Dusimy do miękkości. Mięso najlepiej podawać z kluskami, np. takimi kukurydzianymi:

"Sztuka mięsa": kluski kukurydziane z grzybami

"Sztuka mięsa": kluski kukurydziane z grzybami

SKŁADNIKI:

cebula

czosnek

masło

kilka suszonych grzybów

rozmaryn

kasza kukurydziana

sól

2 łyżki masła

ser długo dojrzewający

czosnek

kilka listków szałwii

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek miażdżymy i dusimy na maśle. Dodajemy kilka suszonych grzybów i kilka gałązek rozmarynu. Gdy warzywa się przyrumienią, dodajemy mleko. Zostawiamy na 3-5 minut. Odcedzamy i mleko ponownie wlewamy do garnka. Dosypujemy kaszę, cały czas mieszając. Dodajemy masło, sól i trochę startego sera długo dojrzewającego. Brytfankę smarujemy masłem i wykładamy na nią kaszę. Formujemy placek i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z brytfanki i kroimy. Na patelni podsmażamy czosnek, a potem kluski. Dodajemy kilka listków szałwii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości