SKŁADNIKI:
udziec cielęcy
majeranek
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
olej rzepakowy
białe, wytrawne wino
kilka liści laurowych
kilka gałązek estragonu
kilka ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw podsmażamy mięso, potem czosnek, a na końcu cebulę. Całość podlewamy białym wytrawnym winem. Dodajemy liść laurowy, estragon i ziele angielskie. Dusimy do miękkości. Mięso najlepiej podawać z kluskami, np. takimi kukurydzianymi:
"Sztuka mięsa": kluski kukurydziane z grzybami
SKŁADNIKI:
cebula
czosnek
masło
kilka suszonych grzybów
rozmaryn
kasza kukurydziana
sól
2 łyżki masła
ser długo dojrzewający
czosnek
kilka listków szałwii
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek miażdżymy i dusimy na maśle. Dodajemy kilka suszonych grzybów i kilka gałązek rozmarynu. Gdy warzywa się przyrumienią, dodajemy mleko. Zostawiamy na 3-5 minut. Odcedzamy i mleko ponownie wlewamy do garnka. Dosypujemy kaszę, cały czas mieszając. Dodajemy masło, sól i trochę startego sera długo dojrzewającego. Brytfankę smarujemy masłem i wykładamy na nią kaszę. Formujemy placek i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z brytfanki i kroimy. Na patelni podsmażamy czosnek, a potem kluski. Dodajemy kilka listków szałwii.