"Sztuka mięsa": pulpety w sosie musztardowym z makaronem z serem

"Sztuka mięsa": pulpety wieprzowe z makaronem
"Sztuka mięsa": pulpety w sosie musztardowym
W 8. odcinku 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" Tomasz Jakubiak pokazywał pyszne sposoby na mięso mielone. Jednym z najpopularniejszych polskich dań są pulpety. Prowadzący przygotował je w sosie musztardowym z makaronem z serem.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe z łopatki

wędzony boczek

czosnek

por

koper włoski

sól pieprz

świeży tymianek

smalec wieprzowy

jajka

bułka tarta

mąka

zimna woda

bulion warzywny

Przygotowanie:

Boczek wytapiamy na skwarki na patelni, później dodajemy do niego pokrojonego na małe kawałki pora. Do mielonego mięsa dodajemy dużą ilość startego czosnku, koper włoski, sól, pieprz i świeży tymianek. Do tak przygotowanego mięsa wrzucamy usmażony wcześniej boczek z porem. Mieszamy i dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Na koniec wlewamy trochę zimnej wody i wszystko ugniatamy. Mięso formujemy w kulki i obtaczamy w mące. Pulpety obsmażamy na smalcu. Usmażone pulpety przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i przykrywamy przykrywką.

Pulpety wyciągamy, a do garnka i znajdującego się tam wywaru wlewamy bulion. Dodajemy słodką śmietanę oraz musztardę. Solimy, wrzucamy koperek. Gdy sos będzie gotowy, z powrotem wsadzamy do niego pulpety i gotujemy.

"Sztuka mięsa": makaron z serem i tymiankiem

"Sztuka mięsa": makaron z serem i tymiankiem

Składniki:

ugotowany makaron

masło

ser długodojrzewający

tymianek

Przygotowanie:

Ugotowany makaron smażymy na maśle. Dodajemy starty na tarce ser długo dojrzewający. Tymianek siekamy drobno i posypujemy potrawę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości