Składniki:
mięso mielone wieprzowe z łopatki
wędzony boczek
czosnek
por
koper włoski
sól pieprz
świeży tymianek
smalec wieprzowy
jajka
bułka tarta
mąka
zimna woda
bulion warzywny
Przygotowanie:
Boczek wytapiamy na skwarki na patelni, później dodajemy do niego pokrojonego na małe kawałki pora. Do mielonego mięsa dodajemy dużą ilość startego czosnku, koper włoski, sól, pieprz i świeży tymianek. Do tak przygotowanego mięsa wrzucamy usmażony wcześniej boczek z porem. Mieszamy i dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Na koniec wlewamy trochę zimnej wody i wszystko ugniatamy. Mięso formujemy w kulki i obtaczamy w mące. Pulpety obsmażamy na smalcu. Usmażone pulpety przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i przykrywamy przykrywką.
Pulpety wyciągamy, a do garnka i znajdującego się tam wywaru wlewamy bulion. Dodajemy słodką śmietanę oraz musztardę. Solimy, wrzucamy koperek. Gdy sos będzie gotowy, z powrotem wsadzamy do niego pulpety i gotujemy.
"Sztuka mięsa": makaron z serem i tymiankiem
Składniki:
ugotowany makaron
masło
ser długodojrzewający
tymianek
Przygotowanie:
Ugotowany makaron smażymy na maśle. Dodajemy starty na tarce ser długo dojrzewający. Tymianek siekamy drobno i posypujemy potrawę.