"Sztuka mięsa": Tomasz Jakubiak odkrył sposób na idealny sos boloński!

"Sztuka mięsa": sos boloński z tagiatelle
„Sztuka mięsa”: Tomasz Jakubiak nie sprofanował kuchni włoskiej. Zrobił sos boloński z tagiatelle
8. odcinek 3. sezonu programu „Sztuka mięsa” Tomasz Jakubiak poświęcił mięsu mielonemu. By dowiedzieć się o nim czegoś więcej, wybrał się do warszawskiej restauracji specjalizującej się w makaronach i razem z jej szefem kuchni przygotowani spaghetti bolognese.

- Wydaje mi się, że w Polsce jak się mówi „spaghetti” to myśli się o sosie bolońskim z makaronem – powiedział Tomasz Jakubiak wchodząc do kuchni warszawskiej restauracji „Posypane”. To lokal, w którym zjeść można wyłącznie makarony. Prowadzący program „Sztuka mięsa” trafił tutaj, w samo centrum Warszawy, w poszukiwaniu idealnego sosu bolońskiego.

W odkryciu go pomoże mu Paweł, współwłaściciel i kucharz. – Dla Włochów to jest profanacja. U nich jak sos boloński, to tylko z tagiatelle. Spaghetti w ogóle nie używają – powiedział Jakubiakowi, który już uwijał się w kuchni. Choć w menu restauracji sos boloński jest opisany raczej zdawkowo, ten stworzony w programie „Sztuka mięsa” jest niezwykle bogaty nie tylko w aromaty.

Składniki:

Łopatka wieprzowa

Łopatka wołowa

Kark wołowy

Pancetta

Oliwa

Marchewka

Cebula

Seler

Wywar wołowy

Wywar drobiowy

Sól

Świeżo mielony pieprz

Masło

Makaron tagiatelle

Przygotowanie:

Łopatkę wieprzową, łopatkę wołową i kark wołowy mielimy razem. Pokrojoną na kawałeczki pancettę smażymy na oliwie. Gotujemy oliwie pokrojoną marchewkę, cebulę i seler. Do przyrumienionych warzyw dodajemy przygotowane wcześniej mięso. Gdy odparujemy już całą wodę, dodajemy wytrawne czerwone wino, gotujemy dalej. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z wywarami: wołowym i drobiowym. Tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do gotującego się mięsa i gotujemy przez kolejne cztery godziny. Po ugotowaniu solimy i dodajemy świeżo mielonego pieprzu. Na koniec dodajemy masło i mieszamy je do rozpuszczenia. Tak przygotowany sos smażymy chwilę na patelni z ugotowanym wcześniej makaronem tagiatelle.

8. odcinek 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" obejrzysz jeszcze w:

czwartek, 9 kwietnia, 13:25

piątek, 10 kwietnia, 15:55

sobota, 11 kwietnia, 9:45

wtorek, 14 kwietnia, 8:05

podziel się:

Pozostałe wiadomości