Spożycie cukru we Francji wynosi obecnie 34 kilogramy rocznie. Piętnaście lat temu przeciętny Francuz zjadał połowę tej ilości. 80 procent cukru, który spożywamy jest ukryte w różnego rodzaju gotowych produktach jak „zdrowe” płatki śniadaniowe, jogurty i posiłki do podgrzania. Przez ostatnie dekady lobby producentów cukru działało niezwykle intensywnie. Działania te spowodowały nie tylko dezinformację konsumentów na temat ilości cukru w poszczególnych produktach, ale także odnośnie wpływu cukru na zdrowie ludzi. Zdaniem niektórych lekarzy, cukier to nie tylko puste kalorie, ale trucizna tak samo niebezpieczna, jak papierosy. Cukier odpowiada za liczne choroby, włącznie z tymi najbardziej niebezpiecznymi jak nowotwory. Nie jest już tajemnicą, że plaga otyłości wśród najmłodszych to wynik diety bogatej w cukier, wciąż jednak producenci cukru odżegnują się od wiązania ich produktu z chorobami serca, zaburzeniami jedzenia czy rozwojem nowotworów. Gdzie leży prawda i czy jest szansa, że wkrótce ujrzy ona światło dzienne?
PREMIERA szóstego odcinka "Tajemnic korporacji" w czwartek 15 sierpnia o godz. 22:30.
Powtórki odcinka:
wtorek, 20 sierpnia, 20:05
czwartek, 22 sierpnia, 5:40