Tajlandia - kraina tysiąca uśmiechów i smaków

Tajlandia - kraina tysiąca uśmiechów i smaków
Tajlandia - kraina tysiąca uśmiechów i smaków
Obiad z węża, łowienie małży z deski surfingowej oraz krabowe curry. Tak zaczyna się kulinarna podróż Pascala po rajskiej Tajlandii.

Tajlandię nazywa się „krainą tysiąca uśmiechów”, ale Pascal jest przekonany, że lepszą nazwą byłaby „kraina tysiąca smaków”. Królestwo Tajlandii to raj na ziemi, ale także prawdziwe niebo…w gębie! Do gustu przypadły Pascalowi szczególnie kalmary. Ale to nie jedyne owoce morza, które z zapałem degustował. Tajlandia słynie przecież z krewetek, krabów i małży! W poszukiwaniu kulinarnej inspiracji, kucharz pojechał w rejon Klong Kon. Odwiedził dom na palach należący do rybaka mieszkającego na morzu. Razem z Thianem wybrali się na nietypowy połów małży. Stosowana w tym rejonie technika wymaga cierpliwości, odporności na słońce i umiejętności pływania… na nietypowej desce surfingowej. Połów tym razem nie zakończył się spektakularnym sukcesem, ale małży wystarczyło akurat na jeden przepis. Pascal zachęcony smakiem tajskich owoców morza wybrał się do Bangkoku, gdzie w jednej z restauracji próbował przyrządzić krabowe curry. Próbował – dosłownie, bo ku zaskoczeniu kucharzy i kelnerów, podjadał klientom wprost z talerza! Zdziwieni? Pascal sam przeżył chwilę niepewności, gdy zaproszono go na obiad… z węża. Jeśli chcecie poznać szczegóły tej wizyty, a także kilka prostych przepisów, które możecie powtórzyć w domu, oglądajcie najnowszy program „Smakuj świat z Pascalem”. Pierwszy odcinek już w sobotę 7 kwietnia o 10.45 na antenie TVN Style.

Pascal w Tajlandii
W drodze do domu poławiacza małży
Tu mieszka poławiacz małży
Pascal na łodzi
Pascal dokarmia małpki
+13
Zobacz galerię

Pascal w Tajlandii

podziel się:

Pozostałe wiadomości