Jak zwykle na Święta kupiłaś za dużo wędliny? Nic straconego - jeśli jest dobrej jakości, wystarczy ją odpowiednio przechowywać, by była świeża jeszcze długo. Tylko, jaki sposób będzie najlepszy: folia spożywcza, aluminiowa, papier śniadaniowy, woskowany, pudełko plastikowe czy szklane? Postanowiłyśmy to sprawdzić!
Tę samą ilość jednakowej wędliny Kasia zapakowała na wszystkie te sposoby i schowała do lodówki. Po tygodniu sprawdziła, który sposób przechowywania okazał się najlepszy - to znaczy, sprawił, że wędlina zachowała świeżość. Okazało się, że najlepiej wygląda i pachnie wędlina zapakowana w papier. Nie ma różnicy czy wybierzemy zwykły papier śniadaniowy czy woskowany, taki jak do pieczenia. Najgorszy wybór to pudełka - wędlina trzymana w szklanym i plastikowym pojemniku zrobiła się mokra i brzydko pachnąca. Alternatywą dla nich mogą być pudełka próżniowe, które aż trzykrotnie potrafią wydłużyć świeżość przechowywanych w nich produktów spożywczych.
ZOBACZ TAKŻE:
Pascal Brodnicki radzi, jak układać jedzenie w lodówce, by było świeże jak najdłużej