Jurorami plebiscytu w tym roku są m.in. Anna Nowak-Ibisz, Lara Gessler, Vienio, Natalia Przybysz i Grzegorz Łapanowski. Przewodniczy im Daria Pawlewska, redaktor naczelna magazynu "KUKBUK".
Jury spotkało się na dwudniowych obradach na Farmie Bii, którą mogliście oglądać w jednym z ostatnich odcinków programu Doroty Szelągowskiej "Tu jest pięknie". Tam mogą bez pośpiechu smakować, dotykać, wąchać, analizować etykiety, oglądać, skrupulatnie notować swoje spostrzeżenia i… przespać się z trudnymi decyzjami.
- Konkurs ma na celu wyróżnienie producentów jedzenia uczciwego takiego, w którym nie znajdziemy sztucznych dodatków i ulepszaczy, a także rzemieślników, ludzi, którzy z pasją i zaangażowaniem nasz świat czynią piękniejszym i zdrowszym - tłumaczy ideę KUKBUK Poleca redaktor naczelna magazynu.
Jury wybiera zwycięzców w 8. kategoriach: "Z pola i z wody", "Ze spiżarni", "W płynie z procentami", "W płynie bez procentów", "Z warsztatu", "Dla urody", "Za miastem dla relaksu" oraz w kategorii pod patronatem TVN Style "Marka przyjazna kobietom".
Zwycięzcy poza tytułem otrzymają nagrody - Złote Jaja, które mają pomóc im się wybić, a kupującym – wskazać drogę do dobrego jedzenia, rzemiosła, kosmetyku czy miejsca.