Niepozorne dodatki, które niweczą trudy diety. Czego unikać, gdy chcesz schudnąć?

Kanapka z serem żółtym i figą
Urszula Somow o (nie)winnych przysmakach rujnujących dietę
Urszula Somow to jedna z dietetyczek, które pomagały Kindze Zawodnik w 2. sezonie programu "Dieta czy cud?". W "Dzień Dobry TVN" starała się pomóc nam wszystkim wymieniając niewinnie wyglądające, ale bardzo kaloryczne produkty.

Urszula Somow jest uznanym dietetykiem. Na co dzień współpracuje głównie ze sportowcami, bo jest ekspertem m.in. Polskiego Związku Lekkiej Atletyki czy Polskiego Związku Piłki Nożnej. Ale w swojej pracy zawodowej znajduje także czas na przekazywanie dietetycznych porad nam wszystkim. Prowadzi własnego fanpage’a na Facebook’u, często pojawia się w radiu czy telewizji. Zawsze służy dobrą radą, w utrzymaniu diety pomagała także Kindze Zawodnik w jednym z odcinków 2. sezonu programu „Dieta czy cud?”.

Nasza bohaterka testowała wówczas niezwykle restrykcyjną dietę jajeczną i choć sama Somow tej diety nie polecała, z jej radami Kindze udało się przetrwać całe siedem dni. Kolejnych rad tej znanej dietetyk można było posłuchać w „Dzień Dobry TVN”. W rozmowie z Andrzejem Sołtysikiem i Anią Kalczyńską opowiedziała o niepozornych składnikach, które mogą zniweczyć cały nasz trud i zniszczyć naszą dietę. Bo choć wyglądają niewinnie, są bardzo kaloryczne.

Doradziła, aby przede wszystkim unikać śmietany oraz wszelkich gotowych sosów, bo są one tworzone właśnie na bazie śmietany. Zauważyła także, że podczas trzymania niskokalorycznych diet najlepiej unikać oliwy z oliwek oraz soków. Choć są zdrowe, zawierają dużo kalorii. Podobnie jak mleko czy żółty ser. Jeden plaster tego ostatniego zawiera aż 57 kcal!

podziel się:

Pozostałe wiadomości