Mięso azjatyckich pól czy najtańszy wypełniacz żywności? W drugim odcinku nowej serii „Wiem, co jem” Katarzyna Bosacka sprawdzi, czy soja to przyjaciółka twoja. Statystyczny Polak zjada rocznie około kilograma tej rośliny, ale te statystyki nie uwzględniają całej masy produktów, do których soja dodawana jest jako tani zapychacz. Soja jest w lodach, ciastkach, czekoladzie, nawet w chlebie, a jest najczęściej uprawianą rośliną modyfikowaną genetycznie na świecie – w tym półlegalnie w Polsce!
Japońskie żony często serwowały potrawy sojowe mężom, gdy chciały obniżyć ich libido. A to dlatego, że jest w niej dużo fitoestrogenów, przez co podejrzewa się ją o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn. Jednocześnie soja to źródło pełnowartościowego białka, witamin i związków mineralnych, więc najlepiej może zastępować mięso. Co z tą soją? Zobaczcie koniecznie.A w „Wiem, co kupuję” włos wam z głowy nie spadnie, czyli jak kupić odpowiedni preparat na wypadanie włosów. Każdego dnia możemy zgubić nawet 100 włosów, ale co zrobić, gdy na szczotce zostaje pokaźny kożuszek? Nasze włosy są jak Smok Wawelski – żywią się białkiem i siarką. Jaki więc preparat dla nich wybrać – czego szukać w składzie, a czego unikać? Czy od produktów „zwiększających objętość włosów” przybędzie nam kłaków? Zapraszamy!
PREMIERA 2. odcinka nowej serii "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 10 marca o 11:15.
Powtórki odcinka:
niedziela, 10 marca, 20:45
środa, 13 marca, 22:00
czwartek, 14 marca, 18:15
piątek, 15 marca, 15:25
sobota, 16 marca, 12:05