W "Wiem, co jem" o oleju

Zwiastun 9. odc. "Wiem, co jem"

Na patelnię, do sałatki, do mięsiwa. Po wszystkim spływa tłusta oliwa. Luksusowa Włoszka czy swojski rzepak? Tłoczony na zimno, czy rafinowany? Słonecznikowy czy lniany. Ojeju, wszystko o oleju.

Rocznie zużywamy 7 litrów oleju na głowę! Rynek oliwy i olejów w Polsce wart jest przeszło miliard złotych. A co Inspekcja Handlowa znalazła w sklepach? Śmierdzący olej przeterminowany o kilka miesięcy, zafałszowaną oliwę! Jakich haseł i śliskich sztuczek używają producenci, żeby wprowadzić konsumentów w błąd i wcisnąć nam najniższej jakości produkt? Na którym smażyć, a który nadaje się tylko na surowo? Który olej obniży poziom złego cholesterolu, który będzie chronił nasze serce, a od którego przybędzie nam oleju w głowie? Katarzyna Bosacka podpowie, który olej kupić, a który... olać!

EMISJA dziewiątego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 13 lipca o godz. 10:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 13 lipca, 21:40

poniedziałek, 14 lipca, 20:40

sobota, 19 lipca, 9:45

podziel się:

Pozostałe wiadomości