"Wiem, co jem": biały ser

11
11

Ze szczypiorkiem, z miodem, z owocami. W naleśnikach, w serniku, na kanapce. Wiejski, sielski, anielski. W kolejnym odcinku „Wiem, co jem" w roli głównej wystąpi biały ser, czyli twaróg.

Kiedyś biały ser to był produkt uzyskany z samego mleka, a dziś? Dziś nie ma żadnych przepisów, które określałyby, co to jest twaróg. I dlatego, jak pokazały kontrole Inspekcji Handlowej, pod nazwami „twaróg", „serek" często wciska się nam produkty twarogopodobne.

Dlaczego producenci uznali, że twaróg produkowany wyłącznie z mleka to nuda i proponują całą masę białych wynalazków, których głównym składnikiem jest tłuszcz roślinny?! Co to jest karboksymetyloceluloza i co ona robi w serku? Ile kosztują wygodne twarogowe plasterki? Jak pośród białych, puszystych smarowideł znaleźć twaróg idealny?

Dlaczego twaróg sernikowy okazuje się po upieczeniu sernikową klapą? I jak na serek dla dzieci łapie się rodziców?

Na te wszystkie pytania odpowie jak zawsze wnikliwa Kasia Bosacka. Zapraszamy!

11. odcinek "Wiem, co jem"
11. odcinek "Wiem, co jem"
11. odcinek "Wiem, co jem"
11. odcinek "Wiem, co jem"
11. odcinek "Wiem, co jem"
+5
Zobacz galerię

11. odcinek "Wiem, co jem"

PREMIERA jedenastego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 11 maja o godz. 11:40.

Powtórki odcinka:

niedziela, 11 maja, 20:15

środa, 14 maja, 21:25

czwartek, 15 maja, 20:05

sobota, 17 maja, 8:05

podziel się:

Pozostałe wiadomości