Ze szczypiorkiem, z miodem, z owocami. W naleśnikach, w serniku, na kanapce. Wiejski, sielski, anielski. W kolejnym odcinku „Wiem, co jem" w roli głównej wystąpi biały ser, czyli twaróg.
Kiedyś biały ser to był produkt uzyskany z samego mleka, a dziś? Dziś nie ma żadnych przepisów, które określałyby, co to jest twaróg. I dlatego, jak pokazały kontrole Inspekcji Handlowej, pod nazwami „twaróg", „serek" często wciska się nam produkty twarogopodobne.
Dlaczego producenci uznali, że twaróg produkowany wyłącznie z mleka to nuda i proponują całą masę białych wynalazków, których głównym składnikiem jest tłuszcz roślinny?! Co to jest karboksymetyloceluloza i co ona robi w serku? Ile kosztują wygodne twarogowe plasterki? Jak pośród białych, puszystych smarowideł znaleźć twaróg idealny?
Dlaczego twaróg sernikowy okazuje się po upieczeniu sernikową klapą? I jak na serek dla dzieci łapie się rodziców?
Na te wszystkie pytania odpowie jak zawsze wnikliwa Kasia Bosacka. Zapraszamy!
11. odcinek "Wiem, co jem"
PREMIERA jedenastego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 11 maja o godz. 11:40.
Powtórki odcinka:
niedziela, 11 maja, 20:15
środa, 14 maja, 21:25
czwartek, 15 maja, 20:05
sobota, 17 maja, 8:05