Na miękko, na twardo, z majonezem. W jajecznicy, koglu-moglu i w omlecie. Czy da się żyć bez tych kurzych darów? No bez jaj! Jajko to jeden z najbardziej wartościowych produktów – ma pełną listę witamin i składników mineralnych. Tylko które lepsze – fermowe czy wiejskie? Z ciemną czy z jasną skorupką? Od zwykłej kury, zielononóżki, a może od przepiórki? Które mają najmniej cholesterolu? Czy jajka „bez GMO" są faktycznie lepsze czy to jedynie modne hasło marketingowe? W ósmym odcinku „Wiem, co jem" zbada to dla Was Katarzyna Bosacka.
Jajka od baby z bazaru nie muszą mieć stempla – szukamy takich, bo myślimy, że są zdrowsze i płacimy więcej. Jednak okazuje się, że sprzedawcy mogą łatwo zmyć stempel. Jak poznać, czy to jajko ekologiczne, a nie jajko-niespodzianka? A czy produkty jajeczne takie jak np. proszek, jajecznica w kartonie lub jajka mrożone mają coś wspólnego z prawdziwym jajkiem. Przekonajcie się oglądając „Wiem, co jem"!
PREMIERA ósmego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 20 kwietnia o godz. 11:50.
Powtórki odcinka:
niedziela, 20 kwietnia, 20:20
środa, 23 kwietnia, 21:25
czwartek, 24 kwietnia, 19:20
sobota, 26 kwietnia, 8:55