Grillowany, ubrany w panierkę albo rozebrany do rosołu. Kukuryku na patyku, po polsku, chińsku i amerykańsku. Po prostu kurczak.
Bardzo go lubimy – to drugie po wieprzowinie ulubione mięso Polaków. Przeciętnie zjadamy na głowę aż 25 kg kurczaka rocznie. Nic dziwnego - jesteśmy liderem produkcji tego mięsa w Europie. Polski kurczak jest tani, ale czy zdrowy? Inspekcja Handlowa odkryła w co czwartej partii produktów drobiowych pióra, skrzepłą krew i sztuczne barwniki. Producenci ukrywali stosowanie konserwantów, zagęstników i sztucznych dodatków. A co z antybiotykami i hormonami wzrostu? Czy dzieci jedzące kurczaki przedwcześnie dojrzewają? Dlaczego kurczak ma złą sławę, skoro to jedno z najzdrowszych źródeł białka? Jak kupić dobrego kurczaka? O tym w najnowszym odcinku „Wiem, co jem".
EMISJA pierwszego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 20 lipca o godz. 10: 15.
Pierwszy odcinek 6. sezonu "Wiem, co jem"
Powtórki odcinka:
niedziela, 20 lipca, 21:35
poniedziałek, 21 lipca, 20:40
sobota, 26 lipca, 9:50