Słodka czapeczka dla truskawek, kwaśna kołderka dla ogórków, najbielsza ozdoba tortu. Śmietana. Rada Europejska zarządziła, że śmietaną nazywać można tylko produkt, w którym nie ma żadnych dodatków. A czy ktokolwiek taką znajdzie w sklepie?
Za to Inspekcja Handlowa znajduje w sklepowych śmietanach same cuda: dziwne składniki w tej nazwanej „tradycyjna", zagęstniki w tej z napisem „naturalnie gęsta", brzydki zapach, zły smak i nieprawidłowy skład. Po co w śmietanie ten sam składnik, którego używa się do produkcji... papieru?
W piątym odcinku „Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka podpowie też, jak nie dać się nabrać na hasła marketingowe i sielskie rysunki na pseudośmietanowych wyrobach.
Czy śmietanka w proszku do kawy to po prostu wysuszona śmietanka, czy kolejna chemiczna ściema? Zobaczcie koniecznie!
PREMIERA piątego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 30 marca o godz. 11:40.
Powtórki odcinka:
niedziela, 30 marca, 20:30
środa, 2 kwietnia, 21:25
czwartek, 3 kwietnia, 19:20
sobota, 5 kwietnia, 9:20