Kuchenna, morska, kamienna. Szczypta wyrazistości do ziemniaków, kryształki smaku na pajdzie weselnego chleba. W kolejnym odcinku „Wiem, co jem", jeśli apetyt pozwoli, zjemy z wami beczkę soli.
Ile jej spożywamy? Z solniczki wysypujemy 7 gramów. Drugie, a nawet trzecie tyle zjadamy w chlebie, wędlinie, a nawet w słodyczach. Niedobrze, bo dzienny limit to najwyżej 5 gramów, czyli płaska łyżeczka! A nadmiar soli grozi nadciśnieniem, na które cierpi już co czwarty Polak! Truje czy konserwuje? Białe złoto, czy biała śmierć?
Niedawno Inspekcja Handlowa zakwestionowała prawie tonę produktów spożywczych zawierających zamiast soli jadalnej tańszą, ale zanieczyszczoną sól przemysłową, którą soli się drogi. Czy zdrowsza jest sól kamienna z kopalni czy morska odparowana z morza? Czy ta morska nie pachnie rybą? Jodowana czy niskosodowa? Co kryją w sobie sole ziołowe? Jak kupować sól by nie zapłacić słono własnym zdrowiem?
Kasia Bosacka sprawdzi też, co znajdziemy na etykietach soli. Czy sól to tylko sól, czy może producenci sypią tam coś jeszcze? Zapraszamy!
PREMIERA trzynastego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 25 maja o godz. 11:25.
Powtórki odcinka:
niedziela, 25 maja, 20:15
środa, 28 maja, 21:25
czwartek, 29 maja, 20:10
sobota, 31 maja, 8:20