"Wiem, co jem": sosy do dań z grilla

10
10

Do kiełbasy, do hot-doga, do mięsa z grilla. Czerwony, żółty, a może biały? Ostry jak szatan czy łagodny jak baranek? Dziś cały odcinek będziemy taplać się... w sosie!

Zjadamy aż 106 mln litrów zimnych sosów rocznie, prawie 3 litry na osobę. Najwięcej oczywiście w sezonie grillowym – keczup do kiełbaski, musztarda do karkówki, majonez do sałatki. Tymczasem okazuje się, że sklepowy majonez jest bez jajek, a ketchup bez pomidorów. Czym producenci wypełniają słoiczki naszych ulubionych dodatków?

Który ketchup jest najlepszy? Czy to dobrze, że znajdziemy w nim cukier i ocet? Co jest zdrowsze keczup czy musztarda? Guma ksantanowa, guma guar, skrobia, białko sojowe, substancje stabilizujące - z czego robi się dziś majonez? Może lepiej „ukręcić" samemu w domu?

A chrzan? We Francji, Szwajcarii i Holandii jest zarejestrowany jako lek. A w Polsce? Jak nasi producenci chrzanią chrzan?

Na te wszystkie pytania w najnowszym odcinku „Wiem, co jem" odpowie Kasia Bosacka. Zobaczcie koniecznie!

10. odc. "Wiem, co jem"
10. odc. "Wiem, co jem"
10. odc. "Wiem, co jem"
10. odc. "Wiem, co jem"
10. odc. "Wiem, co jem"
+9
Zobacz galerię

10. odc. "Wiem, co jem"

PREMIERA dziesiątego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 4 maja o godz. 11:40.

Powtórki odcinka:

niedziela, 4 maja, 20:25

środa, 7 maja, 21:25

czwartek, 8 maja, 19:20

sobota, 10 maja, 8:05

podziel się:

Pozostałe wiadomości