Do kiełbasy, do hot-doga, do mięsa z grilla. Czerwony, żółty, a może biały? Ostry jak szatan czy łagodny jak baranek? Dziś cały odcinek będziemy taplać się... w sosie!
Zjadamy aż 106 mln litrów zimnych sosów rocznie, prawie 3 litry na osobę. Najwięcej oczywiście w sezonie grillowym – keczup do kiełbaski, musztarda do karkówki, majonez do sałatki. Tymczasem okazuje się, że sklepowy majonez jest bez jajek, a ketchup bez pomidorów. Czym producenci wypełniają słoiczki naszych ulubionych dodatków?
Który ketchup jest najlepszy? Czy to dobrze, że znajdziemy w nim cukier i ocet? Co jest zdrowsze keczup czy musztarda? Guma ksantanowa, guma guar, skrobia, białko sojowe, substancje stabilizujące - z czego robi się dziś majonez? Może lepiej „ukręcić" samemu w domu?
A chrzan? We Francji, Szwajcarii i Holandii jest zarejestrowany jako lek. A w Polsce? Jak nasi producenci chrzanią chrzan?
Na te wszystkie pytania w najnowszym odcinku „Wiem, co jem" odpowie Kasia Bosacka. Zobaczcie koniecznie!
10. odc. "Wiem, co jem"
PREMIERA dziesiątego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 4 maja o godz. 11:40.
Powtórki odcinka:
niedziela, 4 maja, 20:25
środa, 7 maja, 21:25
czwartek, 8 maja, 19:20
sobota, 10 maja, 8:05