Smażone, pieczone albo gotowane. Gołe lub w mundurkach. Z garnka lub z ogniska. Bulwy, pyry, grule, kartofle. Jabłka ziemi, pomarańcze północy. Ukochane warzywo Polaków. W kolejnym odcinku „Wiem, co jem" obieramy ziemniaki... z prawd i mitów.
Ostatnia kontrola Inspekcji Handlowej pokazała, że co czwarte opakowanie ziemniaków jest źle oznakowane. Co więcej, wiele kartofli sprzedawanych w sklepach jest zapleśniałych, zgniłych i z licznymi uszkodzeniami. Czy można odkroić uszkodzenie czy lepiej całego wyrzucić? Co kryją w sobie ziemniaczki z paczki? Czy lepiej kupować czyściutkie z siatki lub folii, czy te oblepione ziemią? Czy te kiełkujące, zielone nie są, aby trujące?
W tym odcinku Kasia Bosacka sprawdzi też, jak najlepiej przyrządzić ziemniaki – gotować, piec czy smażyć? Pokaże też prosty sposób na to, jak wybrać odpowiedni gatunek ziemniaków do różnych potraw. Nie możecie tego przegapić! Zapraszamy!
PREMIERA odcinka "Wiem, co jem" o ziemniakach w środę, 11 września o godz. 20:55.
"Wiem, co jem": ziemniaki