Dziś „na tapecie" kawa – napój popularny na całym świcie, dający energię na cały dzień. Legendy o niej są równie apetyczne jak karmelowe late macchiato! Przyjrzymy się kawie począwszy od jej gatunków i ich specyfiki, przez hodowlę na plantacjach, sposoby zbierania i mielenia, po sztukę parzenia różnych rodzajów kawy i jej dekorację gorącym mlekiem.
Odpowiemy na pytania: czym jest kofeina i czy naprawdę dodaje energii? Jakie składniki znajdują się w naszej codziennej filiżance kawy? Przed jakimi chorobami chroni codzienne picie tego napoju i ile filiżanek dziennie kawy jest wskazane, a od ilu zaczyna się przesada? Jakie schorzenia może wywołać nadmierne picie kawy? Czym się różni amerikana od espresso, a czym latte od cappuccino? Jak ziarna kawy wykorzystuje się w kosmetyce?
PREMIERA odcinka "Wszystko o jedzeniu" we wtorek 13 czerwca o godz. 20:25.
Powtórki:
czwartek, 15 czerwca, 16:55
sobota, 17 czerwca, 8:00
wtorek, 20 czerwca, 14:40