Dziś będzie aromatycznie, smacznie, egzotycznie, pachnąco, trochę słodko, trochę kwaśno i chwilami bardzo ostro! Zajmiemy się przyprawami egzotycznymi! Bez nich nie istnieje pełne smaku i pachnące curry, singapurski przysmak i podstawa tamtejszego menu. Mówi się, że jego składniki chronią przed rakiem - czy to prawda? Czy dzięki curry żyjemy zdrowiej? Całą tajemnicą tego dania są przyprawy: suszone nasiona i korzenie dodają smaku, koloru i konserwują potrawę. Pierwsze skrzypce gra kurkuma, która jest dobra na żołądek oraz kumin i fenkuł pomagające w trawieniu. Jest też cynamon dobry na serce, cukrzycę i stawy i ułatwiający chudnięcie. Prowadząca spróbuje prawdziwego singapurskiego curry, odwiedzi fabrykę przypraw, zbada, czy curry z torebki nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Z pomocą mistrza kuchni zrobi też samodzielnie tę potrawę oraz poradzi, co pić, jeśli curry miało najwyższy stopień ostrości!
PREMIERA czwartego odcinka "Wszystko o jedzeniu" we wtorek 28 marca o godz. 20:25.
Powtórki odcinka:
czwartek, 30 marca, 7:20 i 16:55
sobota, 1 kwietnia, 8:30
wtorek, 4 kwietnia, 14:35