"Wszystko o jedzeniu": soja

Wszystko o jedzeniu
Wszystko o jedzeniu

Soja rośnie na całym świecie, największe i najstarsze uprawy są w Chinach – tu roślina hodowana jest od 3 tysięcy lat, a także w Indiach i Australii. Rocznie na rynek trafia około 200 milionów ton tego produktu. Dla przeciętnego człowieka soja jest składnikiem tofu, mleka i sosu sojowego. Ale występuje też w ogromniej ilości innych produktów i jemy jej więcej, niż nam się wydaje. 60% upraw soi jest modyfikowana genetycznie. Dlaczego tak się dzieje? Czy jedzenie modyfikowanej soi jest bezpieczne? Krążą opinie o tym, że znacząco wpływa na zmniejszenie płodności u mężczyzn. To prawda czy plotka? W naszym programie przeprowadzimy test, którego wyniki was zadziwią: zbadamy czy więcej soi spożywa wegetarianin czy mięsożerca?

PREMIERA odcinka "Wszystko o jedzeniu" we wtorek 16 maja o godz. 20:25.

Powtórki odcinka:

czwartek, 18 maja, 7:10 i 16:55

sobota, 20 maja, 8:00

wtorek, 23 maja, 14:40

podziel się:

Pozostałe wiadomości