Po wojażach kulinarnych w „Pascal po polsku" czas poznać - oczywiście od kuchni- drugą ojczyznę ulubionego kucharza Polaków – Francję.
Bawole serce, wirtualny makaron, burata, mącznik, socca, czy „ręka buddy". Brzmi obco? Wyjaśnienie zagadki czeka w Nicei!
Wśród barwnych straganów targu Cours de Saleya, Pascal dowie się wszystkiego na temat ulubionych warzyw nicejczyków. Lokalna kuchnia opiera się bowiem tylko na zdrowych składnikach.
Zaopatrzony w dorodne warzywa z targu, Pascal przygotuje klasyk nad klasykami, czyli sałatkę nicejską. W końcu odwiedza miejsce, skąd ona pochodzi!
Wśród zakamarków słonecznego miasta Południa Francji, kucharz odnajdzie szczególne miejsce – restaurację Aphrodite. Tu przenikają się smaki tradycji i kuchni molekularnej. Na Pascala czeka również niespodzianka – przygotowane specjalnie dla niego przez szefa kuchni, danie z... larwami mącznika.
Pascal odwiedzi także miejsce słynące z bardziej tradycyjnych przekąsek – Chez Rene. Kucharz specjalnie dla Was dowie się, jak zrobić nicejski rarytas – soccę - złocisty, ogromny naleśnik z mąki z ciecierzycy. Uwaga! Można się od niej uzależnić.
To jeszcze nie koniec kulinarnych doznań. Kucharz zostanie zaproszony do gospodarstwa ekologicznego Pierre'a. W przepięknej ogrodowej kuchni, zdradzi Wam tajemnicę pysznej zapiekanki warzywnej, zwanej TIAN.
Jeśli tęsknisz za latem, wraz z Pascalem, przywołaj słońce w swojej kuchni i obejrzyj pierwszy odcinek „Pascal po francusku" prosto z Nicei! Już 5 października.
EMISJA pierwszego odcinka programu "Pascal po francusku" w sobotę 31 stycznia o godz. 11:50.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 2 lutego, 12:35
środa, 4 lutego, 14:20
piątek, 6 lutego, 10:50
Podziękowania za pomoc w realizacji zdjęć do "Pascala po francusku" dla:Atout France – Francuskiej Agencji Rozwoju Turystykihttps://www.facebook.com/podrozedofrancjiwww.rendezvousenfrance.comRegionalnego Komitetu Turystyki Lazurowego Wybrzeżawww.cotedazur-tourisme.comBiura Informacji Turystycznej i Kongresów w Niceiwww.nicetourisme.com
1. odc. "Pascala po francusku"