Zapiekanki

Pyszne 25
Pyszne 25

ZAPIEKANKI

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I DOMOWYM KECZUPEM

Składniki:

1 duża podłużna bułka 0,34 zł 350g pieczarek 1,85 zł 100g żółtego sera 2,20 zł 1 łyżka oliwy 0,20 zł 1 łyżka masła 0,10 zł Cebulka dymka 1,49 złKeczup:

1 łyżka octu winnego 0,40 zł 1 łyżka cukru 0,08 zł Kilka kropli tabasco 0,09 zł Szczypta słodkiej papryki 0,28 zł Szczypta ostrej papryki 0,18 zł 150 ml gęstego przecieru pomidorowego 1,05 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł 2 ząbki czosnku 0,42 zł Pół cebuli czosnkowej 0,40 złMasło czosnkowe:

40g miękkiego masła 1,05 zł 1 ząbek czosnku 0,21 zł Sól 0,01 zł

RAZEM: 10,38 zł

Przygotowanie:

Zacznij od keczupu: na oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę, dodaj cukier i ocet, ostrą i słodką paprykę a po chwili przecier, tabasco, całość gotuj około 30 minut aż keczup zgęstnieje, dopraw do smaku. Możesz go zmiksować jeśli lubisz bardzo gładką konsystencje. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle, dopraw do smaku, dodaj tymianek. Masło wymieszaj z czosnkiem i solą, posmaruj nim przekrojoną w poprzek bułkę, dodaj pieczarki, ser starty na tarce, całość umieść w piekarniku o temperaturze 230 stopni na 5-7 minut. Zapiekankę podawaj z domowym keczupem cebulką dymką.

ZAPIEKANKA Z KUKURYDZĄ I KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

0,5 l przecieru pomidorowego 3,50 zł 0,5 l bulionu 0,10 zł 400g piersi z kurczaka 5,70 zł Puszka kukurydzy 2,39 zł 200g ryżu 0,51 zł 3 pomidory 1,20 zł 80g czarnych oliwek 1,27 zł Szczypta słodkiej papryki 0,28 zł Apettita Szczypta ostrej papryki 0,18 zł Szczypta kurkumy 0,18 zł 1 cebula 0,27 zł 1 ząbek czosnku 0,21 zł 1 łyżka oliwy z oliwek 0,20 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 złSałatka z bobu: Natka pietruszki 0,50 zł 200g bobu 4,45 zł Cebulka dymka 0,27 zł 2 garści świeżego szpinaku 2,49 zł 1 łyżka oliwy z oliwek 0,20 zł 1 łyżka pestek dyni 0,40 zł 1 łyżka soku z cytryny 0,94 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł

RAZEM: 25,00 zł

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w paseczki przysmaż razem z czosnkiem i cebulą na odrobinie oliwy. Dodaj przyprawy (słodką i ostrą paprykę, kurkumę), pokrojone pomidory, oliwki, kukurydzę. Do całości dodaj przecier pomidorowy oraz bulion i surowy ryż. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, zagotuj a następnie przełóż do piekarnika (najlepiej jeśli używasz grubego żeliwnego garnka, idealnie nadaje się do zapiekania) o temperaturze 180 stopni, piecz około 40-50 minut. Tuż przed podaniem zapiekankę posyp startym serem.

Aby przygotować sałatkę bób ugotuj i obierz, ostudzony bób wymieszaj z liśćmi szpinaku pokrojoną cebulką i pietruszką dodaj pestki dyni oraz oliwę wymieszaną z sokiem z cytryny.

GRECKA MOUSSAKA

Składniki:

1 bakłażan 1,57 zł 500g mielonej cielęciny 6,50 zł 400g podgotowanych ziemniaków 0,50 zł 1 łyżka oliwy 0,20 zł 1 duży pomidor 0,96 zł 500 ml przecieru pomidorowego 3,50 zł 1 ząbek czosnku 0,21 zł Pół cebuli 0,27 zł Natka pietruszki 0,50 zł Szczypta cynamonu 0,29 zł Szczypta oregano 0,28 zł Szczypta tymianku 0,50 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 złBeszamel: 300 ml mleka 0,60 zł 50g tartego żółtego sera 0,90 zł 30g masła 0,70 zł 30g mąki 0,10 zł 1 jajko 0,35 zł Szczypta gałki muszkatołowej 0,18 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł

RAZEM: 18,17 zł

Przygotowanie:

Mięso podsmaż z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, oregano, cynamonem. Dodaj sos pomidorowy, pokrojonego w kostkę pomidora, przyprawy i duś około 30 minut. Bakłażany pokrój w plastry, obsyp solą z pieprzem i grilluj na patelni. Z podanych składników przygotuj gładki sos beszamelowy z dodatkiem jajka. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie lekko podgotowane ziemniaki pokrojone w plastry, warstwę mięsa, bakłażany i beszamel. Zapiekankę zakończ beszamelem i posyp wierzch żółtym serem. Zapiekaj około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości