ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >
Mając do wyboru różne mięsa najchętniej wybieramy drób, w szczególności kurczaki. W tym odcinku "Pascala po polsku" na temat drobiu kurczaków jednak nie będzie. Będą za to kaczki, gęsi, a nawet strusie. Dlaczego? Pascal chce nam pokazać, że warto sięgać również po ich mięso, ponieważ jest niezwykle smaczne a w przypadku gęsi i strusi na dodatek bardzo zdrowe.
Na pierwszy ogień pójdzie kaczka. Pascal zdradzi, jak przyrządzić przepyszną pieczoną kaczkę z sosem z grzybów leśnych i białej rzodkwi. Następnie przygotuje sałatkę z fasoli szparagowej z grillowaną piersią gęsi. A na koniec zaproponuje frittatę, czyli omlet ze szpinakiem i kozim serem podawaną z pyszną sałatą.
W tym odcinku to nie wszystko. Pascal wybierze się na fermę gęsi, by sprawdzić, jak hoduje się ten bardzo zdrowy, choć trochę w Polsce zapomniany i przez to niedoceniany drób. Głodny wrażeń kucharz odwiedza też fermę strusi. Zobaczcie, jak szuka strusich jaj i smaży ogromną jajecznicę!
W sklepie najczęściej kupujemy podzielone części drobiu. Ale co zrobić z całą kaczką czy gęsią? Z pomocą przychodzi Pascal, który poradzi, jak sprawnie porcjować drób.
Razem z Pascalem wybierz się w kulinarną przygodę!
EMISJA drugiego odcinka "Pascala po polsku" w sobotę 12 lipca o godz. 10:20.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 13 lipca, 15:10
czwartek, 17 lipca, 11:30
Drugi odcinek "Pascala po polsku"
ZOBACZ PRZEPISY Z TEGO ODCINKA >
Za pomoc w realizacji zdjęć dziękujemy:
Flaming & Co Restaurant w Warszawie
Fermie Gęsi w Dębogórzu
Farmie Strusi Afrykańskich w Garczynie
Siedlisku Gąsior 2 w Gąsiorze
Peweks-Studio Nowoczesnej Ceramiki
Tomaszowi Jakubiakowi